La Fundació Surt reclama que Catalunya sancioni la bretxa salarial com ho fa ja Islàndia

El salari mitjà de les dones catalanes, de 20.324 euros, és 7.000 euros inferior que el dels homes


La Fundació Surt reclama que la legislació catalana i espanyola sancioni les diferències salarials entre homes i dones com ha aprovat recentment Islàndia, on les dones no podran cobrar menys que els homes per fer la mateixa feina. Per això, han fet una petició a través de Change.org que volen fer arribar al Parlament i al Congrés.

De fet, l'estudi oficial La situació de desigualtat salarial a Catalunya entre homes i dones, que analitza les dades del mercat de treball productiu desagregades per sexes, ja alertava que a Catalunya el salari mitjà de les dones, de 20.324 euros, és 7.000 euros inferior al dels homes, de 27,477 euros. La diferència mitjana, doncs, és del 26% i el percentatge puja fins al 42,6% quan s'analitzen les franges salarials més baixes.

A més, el treball de les dones pateix més habitualment la temporalitat i els horaris parcials. "La legislació actual garanteix la igualtat salarial, però no s’està aplicant i això ha agreujat la situació en els darrers anys, tal com demostren les dades. La legislació és antidiscriminatòria, però cal anar més enllà", reconeixen des de la fundació.

Com a exemple citen el cas d'Islàndia, que els darrers dies s'ha convertit en el primer país que prohibeix per llei que els homes puguin cobrar més que les dones en feines de la mateixa categoria, establint sancions importants, certificats d’igualtat salarial a les empreses i auditories obligatòries que demostrin la inexistència de discriminació per gènere.

Les demandes per lluitar contra les desigualtats

En la petició, la Fundació Surt assenyala que els governs haurien d'impulsar "mesures actives" contra la discriminació de gènere a les empreses. També reclama que s'oficialitzi un registre de plans d'igualtat a les empreses, s'elaborin indicadors de desigualtat per detectar la bretxa salaria i s'habilitin nous llocs d'inspecció de treball especialitzats.

A més, també demana que es creïn certificats d'igualtat per a les empreses, que es faci un seguiment i avaluació de l'aplicació dels plans d'igualtat a les empreses i que s'obligui a fer auditories d'igualtat salarial.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article