CGT estén les denúncies de col·lapse de les urgències a l'Hospital de Santa Tecla de Tarragona i el Pius de Valls

Box doblats, passadissos ocupats i pacients pendents d'ingrés sense llit a planta al centre tarragoní, segons els sindicat

El sindicat CGT, que el passat dilluns va exigir solucions al col·lapse del servei d'urgències de l'Hospital Joan XXII, ha estès les denúncies de saturació dels serveis d'urgències a l'Hospital de Santa Tecla de Tarragona i el Pius de Valls. Segons l'organització, a les urgències del centre tarragoní hi ha box doblats, passadissos ocupats i pacients pendents d'ingrés sense llit a planta.

Apunten, fins i tot, que una part d'aquests pacients eren de la Unitat de Cures Intensives, cinc dels quals intubats, que requereixen una cura especial. En el cas dels menys greus, apunten, es va tardar fins a cinc hores a atendre'ls.

Segons CGT molts dies no s'ha disposat de reforços i, quan n'hi ha hagut, ha resultat "insuficient". Assenyalen que a les plantes d'hospitalització el personal en dies festius ha estat inferior als laborables, malgrat que les necessitats dels ingressats són les mateixes.

En el cas del Pius Hospital de Valls, el sindicat denuncia que ha patit el tancament de mitja planta de medicina interna, fet que ha provocat el col·lapse d'urgències per la impossibilitat d'efectuar ingressos davant la manca de llits. Uns llits que, precisament, s'han col·locat a d'altres plantes "barrejant diferents patologies", posant adults a pediatria i "saturant" la Unitat Geriàtrica d'Aguts.

Dues setmanes consecutives d'epidèmia de grip

Ja són dues setmanes consecutives d'hivern que la grip supera el llindar d'epidèmia a Catalunya, cosa que ha contribuït a saturar els hospitals. En l’última setmana la taxa d’incidència de síndromes gripals s’ha situat en els 299,4 casos per 100.000 habitants, superant per segona setmana el llindar epidèmic establert per aquesta temporada que és de 109,4 casos per 100.000 habitants.

El SATSE demana reprogramar les operacions no urgents

Per la seva banda, el sindicat d'infermeria SATSE ha denunciat aquest dijous que l'actual situació de "col·lapse" a les urgències hospitalàries i de l'atenció primària era "previsible", sobretot per la baixa efectivitat de la vacuna de la grip d'aquest any, i ha criticat que el Departament de Salut no hagi "pres cap mesura excepcional".

En una roda de premsa, el secretari d'Acció Sindical del SATSE, David Carbajales, ha demanat "valentia política" per "desprogramar o reprogramar" intervencions quirúrgiques no urgents per alliberar llits d'aguts als hospitals i així afrontar la "crisi assistencial". "És molt punyent el que dic perquè les llistes d'espera toquen al cor", ha reconegut Carbajales, que considera, però, que en situacions "extraordinàries" calen mesures "extraordinàries".

El SATSE ha assegurat que, si bé no és la situació habitual, en alguns centres hi ha hagut pacients que han hagut d'esperar per ser hospitalitzats fins a cinc dies a urgències en una llitera, com a la Vall d'Hebron, al Mútua de Terrassa o al Parc Taulí.

 

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article