‘Finestres de la ment’: els pacients ensenyen els professionals a rebutjar actituds estigmatitzants

El nou projecte de l’Associació Salut i Família lluita contra la discriminació cap a les persones amb trastorns mentals ateses a la Xarxa de Serveis de Salut


L’Associació Salut i Família ha posat en marxa la pàgina web ‘Finestres de la ment‘, un projecte col·laboratiu adreçat a lluitar contra l’estigma i la discriminació cap a les persones amb trastorns mentals ateses a la Xarxa de Serveis de Salut.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és donar a conèixer els comportaments i actituds estigmatitzants més freqüents dels professionals de salut i compartir amb ells un procés de reflexió i autovaloració sobre la seva pràctica real en relació a les persones amb trastorn mental.

Per això, les persones amb trastorn mental se situen al centre del projecte i comparteixen amb els professionals espais de reflexió per així afavorir canvis en primera persona en la seva pràctica professional.

L’estigma posa entrebancs a la recuperació

La percepció que els professionals de la salut en tenen sobre la salut mental determina el tracte i la qualitat dels tractaments a les persones amb trastorn mental. De fet, segons l’Associació Salut i Família, “l’estigma que pateixen les persones amb trastorn mental és la principal barrera per a la seva recuperació i benestar”.

Un estudi d’Obertament del 2016 ja constatava que els estereotips sobre la salut mental dels professionals que treballen a la Xarxa de Serveis de Salut tenen força similituds amb els que es poden presentar entre la població general.

És per això que l’Associació Salut i Família, amb la col·laboració d’Obertament, ha engegat aquest projecte en l’àmbit de la salut, on els pacients són els encarregats de donar eines als professionals perquè no s’estigmatitzi el col·lectiu.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article