Les llars de gent gran podran consultar l'historial mèdic dels seus residents

L'acord entre Salut i Afers Socials vol aconseguir una atenció integral per als usuaris dels centres


Els professionals sanitaris de les residències per a gent gran i persones amb discapacitat gestionades per la Generalitat podran accedir a l'historial mèdic dels seus pacients. Per fer-ho possible, les conselleries de Salut i Afers Socials han signat un acord per fer el seguiment clínic de prop de 2.000 residents en les 17 residències públiques de Catalunya.

Tant el professional mèdic com el d’infermeria d'aquests centres podrà consultar la història clínica dels residents, introduir dades sobre el diagnòstic que siguin rellevants per facilitar l’atenció per part dels especialistes, atendre urgències al propi centre o possibles derivacions a urgències, demanar analítiques al CAP i consultar els resultats, demanar visites a especialistes o anotar i prescriure la medicació que necessiten els usuaris.

Per fer possible l'accés a les dades es fomentarà la integració i la interoperabilitat dels sistemes d’informació, de manera que els professionals sanitaris de les residències adquireixin noves competències. Quines? aprendre a utilitzar les eines informàtiques que faciliten la gestió de les dades clíniques del pacient, que donen suport a la presa de decisions clíniques amb un alt nivell de seguretat i qualitat assistencial, i que aporta informació als professionals sobre els resultats de la seva activitat.

Els canvis socioculturals requereixen un model d'atenció integral

Els canvis socioculturals, demogràfics i econòmics han modificat el perfil de persones grans que viuen en centres residencials, que presenten un major grau de dependència i un perfil clínic més complex respecte les que viuen al seu domicili.

En aquest context, cal oferir-los una atenció integral i integrada, abordar les seves necessitats i demandes sanitàries i socials. Fer-ho, però, planteja un nou paradigma d’atenció sanitària que requereix prioritzar la proximitat dels professionals per garantir el contínuum assistencial en l’atenció sanitària a les residències, tot seguint les estratègies definides conjuntament per ambdós departaments.

En aquesta línia, el Secretari d'Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesies, ha assegurat que davant del perfil d’usuari de les residències de gent gran “cal que treballem col·laborativament per guanyar sinergies entre el cuidar i el curar, perquè només així podrem millorar l’eficiència de l’atenció centrada en la persona”.

En l’actualitat el perfil de les persones que viuen en les residències de gestió pròpia de la Direcció General de Protecció Social del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha anat evolucionant al llarg del temps, tendint a ser persones d’edat cada cop més avançada, - 85,1 anys de mitjana al 2015-, amb un elevat grau de dependència i amb un perfil clínic complex.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article