Creen un web perquè pacients amb trastorn neurològic millorin les funcions cognitives des de casa

L'EM-Line! proposa activitats de memòria, és gratuït, està disponible en català, castellà i anglès i l'estan traduint a l'italià


Els pacients amb afectacions neurològiques poden millorar les funcions cognitives des de casa i de forma gratuïta a través d'un web creat per dos professionals de l'hospital Trueta de Girona. El programa EM-Line! memory proposa una sèrie d'exercicis i dinàmiques "molt divertides" per treballar durant 45 minuts al dia la memòria d'aprenentatge i la de treball. El neuropsicòleg Jordi Gich i el neuròleg Lluís Ramió han detallat que el projecte va néixer per omplir un "buit" entre el diagnòstic de pacients amb esclerosi múltiple fins que comencen a patir una discapacitat física. El programa, però, també pot ajudar a persones que pateixen seqüeles d'un traumatisme cranioencefàlic o un ictus.

L'estudi pilot fet al Trueta va revelar que els pacients milloraven la memòria visual, el llenguatge i tenien més facilitat per planificar i executar accions a més velocitat. L'EM-line! memory és el primer programa en línia de rehabilitació cognitiva. Està adreçat especialment als pacients amb esclerosi múltiples però també pot servir perquè persones que han patit un ictus, un traumatisme cranioencefàlic o una infecció cerebral recuperin les funcions cognitives.

El programa compta amb diferents exercicis per treballar en dos nivells de memòria: la memòria d'aprenentatge (la necessària per aprendre les coses del dia a dia) i la memòria de treball (que serveix per solucionar problemes puntuals en un temps determinat). Gich ha ressaltat que són activitats "molt divertides" i "molt agradables" que els pacients fan des de casa amb l'ordinador durant 45 minuts al dia. Hi ha exercicis de càlcul, percepció d'imatges, comprensió de textos o jocs de paraules.

El requisit: adjuntar un informe mèdic

Els pacients han de passar pel filtre d'un especialista. S'inscriuen gratuïtament al web d'EM-line! i només han d'adjuntar l'informe mèdic elaborat per un neuròleg, un neuropsicòleg o un psiquiatre. Els creadors del recurs han ressaltat que es tracta d'un complement al tractament mèdic. "S'ha de plantejar com un tractament coadjuvant al mèdic o farmacològic, avui en dia no tenim pastilles útils per millorar el deteriorament cognitiu i aquest programa és un tractament que funciona", ha afirmat Ramió.

Gich i Ramió han detallat que l'origen del web era omplir un "buit" que hi havia entre el diagnòstic d'una esclerosi múltiple i el moment en què el pacient comença a anar als centres de neurorehabiltiació. "Era un buit que podia ser d'anys, ara els pacients podran seguir amb la seva activitat diària i treballar per millorar les seves funcions cognitives", ha subratllat Gich.

A partir de la creació del web, van fer un estudi pilot a la unitat d'esclerosi múltiple de Girona. Després de sis mesos fent els exercicis diaris, van comprovar que els pacients havien millorat en diferents funcions cognitives afectades, com ara la memòria visual o la velocitat a l'hora de planificar i executar accions. També milloraven la selecció de paraules per comunicar-se. Actualment, hi ha uns 900 pacients amb esclerosi múltiple a la demarcació. Ara bé, el projecte va més enllà de les comarques gironines i de Catalunya. També està disponible en castellà i en anglès. A més, estan traduint els exercicis a l'italià perquè pugui arribar a més pacients.

Un programa per a pacients i professionals

L'EM-line! memory té tres tipus de llicències: per a pacients que s'han de registrar i poden fer exercicis 45 minuts al dia, per a professionals que podran tenir un control de l'evolució dels seus pacients i per a investigadors, un apartat concebut per a professionals i centres que duguin a terme recerca sobre la rehabilitació neuropsicològica.

El programa l'han presentat aquest dijous durant unes jornades que s'han fet a l'auditori Josep Irla de Girona. El projecte concebut per Gich i Ramió ha tingut el suport de Jordi Freixenet i Rafel Garcia (de la UdG) i matemàtics especialistes en la creació de jocs, lingüistes i enginyers informàtics. Tot l'equip d'investigadors forma part de l'IdibGi.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article