‘Infants actius’ contra el sobrepès i l’obesitat infantil al Prat de Llobregat

L’Ajuntament i els CAP posen en marxa un nou projecte per introduir hàbits saludables entre els 447 nens i nenes amb excés de pes de la ciutat


Al Prat de Llobregat almenys 447 infants tenen un excés de pes. Aquest fet s’ha detectat als Centres d’Atenció Primària de la ciutat, que ara inicien un programa, juntament amb l’Ajuntament, per combatre el sobrepès i l’obesitat infantil i promoure hàbits de vida saludables sota el lema ‘Infants actius’.

El programa, adreçat específicament a infants de 10 a 12 anys, pretén que incorporin a la seva vida diària la pràctica regular d’activitat física i una alimentació complerta, sana i equilibrada. El projecte, a més, abordarà qüestions relacionades amb l’afectivitat, la comunicació i les emocions.

Per això, consta de tot un seguit d’activitats teòriques i pràctiques, relacionades amb la cuina, l’alimentació, la nutrició, el moviment, la cura del cos i la pràctica de l’esport, la dansa i les activitats lúdiques. També es posa el suport psicològic a disposició dels participants.

Aquestes activitats, que s’han iniciat aquest dijous, 18 de gener, al Centre d’Esports Municipal (CEM) Sagnier, finalitzaran a finals del proper mes de maig. A més de les activitats infantils, que es faran dos cops per setmana, hi ha sessions quinzenals adreçades a les famílies dels nens i nenes.

El consistori ha finançat el 80% del cost del programa durant aquesta experiència pilot, que beneficiarà 14 nens i nenes del Prat de Llobregat. A hores d’ara, totes les places estan cobertes, però, si es produís alguna baixa, es podrien incorporar nous infants fins al final del programa.

El 6,5% dels infants del Prat tenen un excés de pes

En el cas concret de Prat de Llobregat, fins a 447 nens i nenes de 5 a 14 anys tenen obesitat, una xifra que representa el 6,51% dels 6.861 infants d’aquesta franja d’edat. La taxa d’obesitat infantil al Prat és menor que la mitjana catalana (12%), tot i que, segons els especialistes, la xifra real podria ser superior, pel marge d’error del sistema de registre.

La taxa d’obesitat infantil és superior en la franja de 10 a 14 anys (7,21%) que en la compresa entre els 5 i els 9 anys (5,9%). D’aquí, que el projecte infants actius centri els esforços en la primera franja d’edat. També cal destacar que el 60% de casos d’obesitat infantil del Prat són nens i el 40%, nenes.

L’obesitat en xifres, a Catalunya

A Catalunya, segons dades de la darrera Enquesta de Salut Pública de Catalunya (ESCA), corresponent a l’any 2016, el 34,2% de la població de 6 a 12 anys té excés de pes: el 22,2% sobrepès i el 12% obesitat. Aquesta última és més elevada entre els infants de les famílies amb menys recursos econòmics.

Organismes internacionals com l’Organització Mundial de la Salut (OMS) alerten que l’obesitat infantil s’ha quadriplicat arreu de l’Estat espanyol durant les darreres 4 dècades. Arreu de l’Estat, el 27,8% dels infants pateix excés de pes i un de cada deu pateix obesitat, segons la darrera Enquesta Nacional de Salut publicada (2011-2012).

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article