Arrenca a Girona ‘I Decide’, un projecte que promou l’autonomia de les persones amb discapacitat

La iniciativa vol evitar en la mesura del possible que terceres persones decideixin per a elles


La Fundació Tutelar de les Comarques Gironines arrenca aquesta setmana a Girona el projecte europeu ‘I Decide’, un projecte que té com a primer objectiu potenciar les habilitats i oferir eines a les persones amb discapacitat intel·lectual o psicosocial per ajudar-les a decidir sobre tres àrees cabdals de la seva vida: les finances personals, els seus drets com a consumidors i els assumptes que afecten la seva salut i benestar.

I Decide -que està finançat amb gairebé 200.000 euros de fons europeus- s’emmarca en el treball nacional i internacional que la Fundació Tutelar de les Comarques Gironines està realitzant per avançar en el compliment de la Convenció Internacional dels Drets de les Persones amb Discapacitat, i concretament en el seu article 12, que diu que “les persones amb discapacitat tenen dret a l’exercici de la seva capacitat jurídica, en igualtat de condicions que les demés, i a rebre suport per fer-ho”.

Aquest suport es pot utilitzar a nivells molt diferents, des de decisions menors sobre el menjar, la roba o l’oci, fins a decisions importants com ara contraure matrimoni, sotmetre’s a una operació mèdica greu o viure de manera independent. El projecte I Decide afirma que es pot utilitzar l'educació perquè les persones amb discapacitat intel·lectual o psicosocial puguin prendre les seves pròpies decisions i superar les dificultats amb que sovint es troben, sense dependre de terceres persones.

Segons ha explicat el director de la Fundació, Josep Maria Solé, es tracta que puguin decidir amb la màxima autonomia, “segons la seva voluntat i preferències i amb els suports adequats per evitar conflictes d’interessos i influències indegudes”.

Un projecte a tres anys vista

El projecte es desplegarà a tres anys vista. L’any 2020 el grup de treball internacional, liderat per la fundació gironina, haurà d’haver desenvolupat la documentació contrastada i de referència —actualment inexistent— sobre les bones pràctiques que pugui haver-hi a nivell mundial en la matèria, una guia per a usuaris i famílies afectades i eines concretes per als professionals i personal de suport, així com els materials específics i adequats per a les persones amb discapacitat sobre els tres aspectes acordats (finances, drets i salut).

La Fundació Tutelar de les Comarques Gironines —l’organització tutelar amb major nombre de casos a Catalunya— té actius 834 càrrecs (1.439 casos totals des de l’any de la seva creació l’any 2013). D’aquests, tot i que encara 430 són tuteles, 302 ja són curateles i 27 són assistències (institució del Codi civil de Catalunya que permet que una persona amb disminució, no incapacitada de les seves capacitats físiques o psíquiques, pugui sol·licitar al jutjat el nomenament d'una persona o institució que l'assisteixi en la seva cura o la dels seus béns).

A Catalunya, a 31 de desembre de 2016, només hi havia 35 persones que tinguessin una assistència a través d'una institució tutelar. En la majoria de casos, la Fundació intervé per designació judicial, però cada vegada hi ha més persones que utilitzen voluntàriament els mecanismes que la llei els ofereix per cercar el suport de la Fundació mitjançant l'assistència o el poder en previsió de pèrdua sobrevinguda de la capacitat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article