Els Punts d’Assessorament Energètic oferiran ara nous serveis adreçats a tota la ciutadania

L’objectiu és donar a conèixer que generar energia és legal, viable i quines són les passes a seguir per generar-la amb una instal·lació d’autoconsum


Els Punts d’Assessorament Energètic (PAE), impulsats per atendre les persones que pateixen pobresa energètica, amplien ara els seus serveis i oferiran informació i materials comunicatius a tota la ciutadania en matèria energètica com a servei universal.

La pobresa energètica afecta entre el 7% i el 10% de la població catalana. Els Punts d’Assessorament Energètic, que l'ajuntament de Barcelona va impulsar el gener del 2017, han atès més de 10.000 llars en tot l'any.

Ara, s'amplien els serveis dels PAE a tota la ciutadania perquè “la ciutadania sàpiga com generar energia amb plaques fotovoltaiques a casa”, una acció que, segons ha dit el regidor de Presidència, Aigua i Energia, Eloi Badia, “és legal i possible i volem explicar com s’ha de fer perquè puguin estalviar en la seva factura elèctrica”.

La intenció d'ampliar aquests serveis és donar la informació necessària i/o dirigir i acompanyar a la ciutadania per tal de resoldre qualsevol dubte sobre com mantenir la llar amb unes condicions adients de temperatura, quin és el consum adequat d’una llar, com poder estalviar energia, entendre la factura elèctrica, així com explicar a la ciutadania la possibilitat de generar la seva pròpia energia, entre d’altres.u

Els temes claus a nivell energètic

Els treballadors dels PAE oferiran informació sobre els temes clau a nivell energètic. Així, d'una banda, ajudaran el ciutadà a saber quin és el seu consum energètic i com pot reduir-lo, i ho faran a través d'una calculadora energètica, que és una eina que permet saber, d’una manera fàcil i ràpida, els hàbits de consum d’energia elèctrica d’una llar. Mitjançant aquesta eina s’obté un valor d’energia i de potència estimat que dona una idea de l’eficiència de la llar amb l’objectiu principal d’estalviar energia.

D'altra banda, els PAE, presents en els deu districtes de la ciutat, informaran sobre com generar energia a casa. I ho faran amb l'objectiu de donar a conèixer que generar energia és legal, viable i que fins tot implica un estalvi.

Per tal d'explicar com generar energia, els PAE comptaran amb una guia d'autoconsum fotovoltaic que recull els dubtes i qüestions més habituals entorn a la generació d’energia elèctrica amb aquesta tecnologia i els hi dona resposta, i on també figuren les passes per a fer realitat una instal·lació d’autoconsum. Aquesta guia també estarà disponible per la ciutadania que tingui interès en generar energia renovable a casa seva.

Als PAE els informadors explicaran l'existència d'una eina com és el mapa de recurs solar, on qualsevol ciutadà pot introduir la seva adreça i saber si el seu terrat té potencial energètic i un primer cost aproximat del que suposaria instal·lar-ne i qui podria ajudar a fer realitat aquest tipus d’instal·lacions.

Finalment, en aquests punts d'assessorament també es donarà informació sobre els recursos que ofereix l'Ajuntament per estalviar i generar energia. Aquests recursos es vehiculen a través de les ajudes a la rehabilitació, donant fins a un 60% del cost d’inversió per actuacions de generació d'energia i un percentatge al voltant del 40% d’altres actuacions vinculades a la reducció de la demanda energètica d’edificis.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article