11 municipis s'alien dins el projecte Educació360 per concebre l'educació més enllà de les aules

Consideren que l'aprenentatge extraescolar ofereix una “qualitat i quantitat d'oportunitats valuoses, però encara poc reconegudes”


11 municipis s'han aliat aquest dilluns dins el projecte Educació360 per concebre l'educació més enllà de les aules. Ho fan juntament amb la Diputació de Barcelona, la Fundació Jaume Bofill i la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya. El projecte rep, en total, la complicitat de 34 socis, entre ens locals, xarxes de centres educatius, associacions de mestres, entitats de lleure i grups de recerca.

Els promotors creuen que cal “superar el model educatiu centrat exclusivament en les activitats lectives” i consideren que l'aprenentatge extraescolar “ofereix una qualitat i quantitat d'oportunitats educatives valuoses encara poc reconegudes”. Per això, creuen que una educació que impregna tots els àmbits de la vida dels infants pot ajudar a combatre les desigualtats i la segregació fora del sistema reglat.

“L’escola ja ha deixat de ser la institució que ostenta l’exclusiva de l’aprenentatge. Els infants i els joves s’eduquen sempre i aprenen en els temps lectius i els no lectius”, argumenten des de la plataforma. Per això, volen ampliar l'experiència educativa més enllà de l'escola, a museus, entitats de lleure, escoles de música o centres esportius.

Tanmateix, constaten que aquestes espais d'aprenentatge “no estan connectats entre si” i que “els aprenentatges assolits en els temps no lectius no formen part del projecte educatiu del centre” i es conceben només com un servei per a la conciliació laboral dels pares.

700.000 persones es beneficiaran de les iniciatives locals

Per tot plegat, Educacio360 proposa d'entrada una primera acció que duran a terme 11 municipis. Així, s'impulsaran iniciatives locals per garantir, entre altres, l'accés al menjador escolar per a tothom, la connexió de les activitats dins i fora l'escola, l'accés a extraescolars per a tots i la participació en activitats culturals. Els impulsors calculen que fins a 700.000 persones en rebran un benefici.

La segona acció que els promotors d'Educació360 plantegen, sota el títol Comunitats que eduquen, pretén que les entitats que treballen per dinamitzar l'acció comunitària treballin en un laboratori d'experiències educatives. A la llarga, expliquen des de la plataforma, volen estendre aquestes propostes a tots els municipis.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article