Les grans ciutats de l'àrea metropolitana de Barcelona s'alien per intentar municipalitzar l'aigua

Els representants locals consideren que Catalunya "viu una situació anòmala" amb la gestió de l'aigua


Amb la voluntat d'ajudar i donar veu aquells ajuntaments que es trobin immersos en la municipalització de les empreses d'aigua aquest dimecres s'ha constituït l'Associació Catalana de Municipis i Entitats per l'Aigua Pública. Aquesta nova plataforma està formada pels ajuntaments de Barcelona, Badalona, Cerdanyola de Vallès, el Prat del Llobregat, Sabadell, Santa Coloma de Gramenet i Terrassa i també per entitats com Enginyers sense fronteres.

El regidor d'Aigua i Energia de Barcelona, Eloi Badia, qualifica "d'anomalia" la gestió de l'aigua a Catalunya, que en la majoria de casos recau en mans privades o mixtes. Aquesta situació xoca amb la resta d'Europa, en què la majoria d'empreses dedicades a la gestió de l'aigua són públiques. Un dels ajuntaments membres és Terrassa, que ja està finalitzant el procés de municipalització

L'associació també assegura estar completament oberta a la ciutadania per tal que la gent també pugui decidir com ha de ser aquesta gestió pública de l'aigua. En aquest sentit, a banda d'ajuntaments, l'associació també vol captar entitats que col·laborin en models de gestió pública.

En aquesta línia, la portaveu d'Enginyers sense fronteres, Míriam Planas, creu que és "gràcies a la pressió" de moltes entitats i de la ciutadania que "avui s'engeguin processos de municipalització". Ara que ja s'ha oficialitzat la constitució d'aquesta entitat, la plataforma haurà de començar els processos de selecció de tècnics que hauran d'assessorar els ajuntaments, així com també campanyes de comunicació.

De fet, el regidor Badia considera que la gestió pública de l'aigua "sembla que sigui una veu ofegada" per la forta presència que tenen les empreses privades, segons creu Eloi Badia. Per això creu que "és un dèficit" que no existís una plataforma com aquesta.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article