24 joves catalans a l’atur faran pràctiques en entitats europees per inserir-se al món laboral

El programa TLN Mobilicat vol oferir oportunitats a aquells col·lectius amb més dificultats d’accés a formacions a l’estranger


Aquest dimecres s’han trobat a Tàrrega els 24 joves que enguany participaran al programa TLN Mobilicat, impulsat i finançat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i gestionat per l’Associació Alba a les comarques de Lleida.

L'objectiu del programa és facilitar la inserció laboral dels joves mitjançant un itinerari personalitzat d'acompanyament i suport, amb aprenentatge pràctic i formatiu a l'estranger, a partir dels seus interessos i motivacions.

El programa pretén generar noves oportunitats per a aquests joves a l’hora d’accedir al mercat de treball i aconseguir una ocupació de qualitat un cop tornin a Catalunya. Per això, està especialment adreçat a joves d'entre 18 i 29 anys que no treballen ni estudien i que vulguin fer pràctiques no remunerades en una entitat o empresa de la Unió Europea en un període de dos a cinc mesos.

El projecte es duu a terme en tres destinacions diferents: Pàdova (Itàlia), Chemnitz i Wernigerode (Alemanya). A cadascun hi participaran vuit joves que realitzaran pràctiques a diferents empreses i seran acollits per una entitat del país que s’ha encarregat de buscar el lloc de pràctiques i els oferirà l’allotjament i l’acompanyament durant la seva estada.

Un dels grups que va Alemanya està format per 6 persones amb discapacitat, majoritàriament membres de l’Associació Alba, i amb alguna altra experiència de mobilitat anterior. El programa també pretén oferir oportunitats a aquells col·lectius amb més dificultats d’accés a formacions a l’estranger.

Tres fases: conèixer la cultura, aprendre la llengua i viure l’experiència

Durant la trobada d’avui se’ls ha explicat als joves les diferents fases per les que passaran abans de marxar a realitzar les pràctiques al país de destí. Hi haurà una primera fase de capacitació cultural on el grup de 24 participants conviurà 4 dies a Llesp a la Casa de Colònies Vall de Boí – Verge Blanca gestionada per l’Associació Alba. Durant aquests dies es treballaran temes de consciència cultural, estereotips i resolució de conflictes. La segona fase serà de capacitació lingüística on cada participant rebrà 120 hores de formació lingüística d'alemany o italià en funció del seu destí.

La tercera fase ja correspon al viatge de pràctiques. El grup d’Itàlia i un d’Alemanya hi estaran durant 14 setmanes i el segon grup d’Alemanya hi estarà 8 setmanes.

Un cop els participants ja han tornat a Catalunya, es realitzarà un treball entre ells i els seus respectius tutors per tal de acompanyar-los i ajudar-los a la recerca de feina. L’any passat, dels 28 participants en el programa 24 d’ells van acabar trobant una feina i inserint-se al mercat laboral, i un dels participants va tornar a estudiar.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article