Neix un nou servei per abordar els càncers hereditaris

Al voltant d’un 5% dels tumors de còlon i mama tenen un component genètic


Amb l’objectiu de millorar la detecció i l’abordatge dels càncers hereditaris neix el servei de Genètica Clínica del Càncer. Es tracta d'un servei que forma part de la ja creada Xarxa Oncològica de Catalunya i que està liderat per l’Institut Català de la Salut (ICS), l’Institut Català d’Oncologia (ICO), i els Hospitals Vall d’Hebron i Arnau de Vilanova.

Actualment els tres centres abasten més del 70% de la població de Catalunya i assisteixen a més de 3.000 persones amb predisposició al càncer hereditari. Amb l'extensió del servei a través de tota la xarxa s'arribarà al 100% de la població catalana independentment del lloc de residència i, per tant, es millorarà l'equitat en la cartera de serveis de l'ICS. Així ho ha destacat el  director del CatSalut, David Elvira, en la presentació del nou servei. D'aquesta manera, ha dit Elvira, s'assegura una “unitat de referència nacional” per donar una resposta diagnòstica i tractament independentment del lloc de residència.

Els càncers per motius hereditaris, és a dir, per conseqüència d'alteracions genètiques heretades dels progenitors, tenen una incidència baixa. En aquest sentit es calcula que al voltant d’un 5% dels càncers de còlon i de mama tenen un component hereditari.

Aquest nou servei va destinat a aquells casos en què hi ha una o més persones d’una mateixa branca de la família amb el mateix càncer o càncer relacionat (com per exemple el de mama/ovari, el de pàncrees/melanoma, o el de  còlon/úter/ovari); als individus diagnosticats amb més d’un càncer; als que desenvolupen un càncer rar o infreqüent (càncer de pit en homes, càncer medul·lar, etc.) i a les famílies que se’ls ha diagnosticat una mutació en un gen que predisposa al càncer.

L'objectiu és aconseguir un registre unificat de les dades genètiques

El que es pretén amb aquest nou servei és concentrar expertesa en les síndromes hereditàries poc freqüents, disposar de professionals altament especialitzats en l’assessorament genètic i en el seguiment de pacients d’alt risc de desenvolupar un càncer.

A més, segons ha explicat el director general del CatSalut, David Elvira, en l'acte de presentació, el nou servei vol " liderar l’aplicació de les noves tecnologies i dels coneixements de les bases genètiques del càncer hereditari a l’àmbit clínic”.

Un altre objectiu que persegueix aquesta xarxa és aconseguir un registre unificat i prospectiu de dades clíniques i genètiques de famílies amb càncer hereditari.

L’organització del Servei serà transversal entre els centres de la xarxa, basada en les principals àrees de coneixement mèdic (digestiu, mama i ginecologia, pediàtriques i minoritàries), en la qualitat assistencial i en l’assessorament genètic, reproductiu i genòmic. Joan Maria Brunet serà el director del Servei de Genètica Clínica del Càncer i Judith Balmaña la cap Assistencial i de Recerca.

El punt clau del Servei serà el de disposar d’un model assistencial homogeni que suposarà, entre d’altres, tenir protocols comuns; professionals coordinats i compartits; la creació d’agendes especialitzades de referència en oncogenètica pediàtrica, assessorament reproductiu i en determinades síndromes hereditàries minoritàries o el desplegament d’agendes telemàtiques amb l’Atenció Primària.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article