Quan Internet no és segura: els infants més vulnerables també són més proclius a patir assetjament a les xarxes

El 15% dels nens i nenes LGTBI enquestats per Unicef pateixen ‘ciberbullying’ de forma quotidiana


Els infants en situació de vulnerabilitat també són els més proclius a patir assetjament a les xarxes. Així ho evidencia el darrer informe d’Unicef, que s’ha publicat coincidint amb el Dia de la Internet Segura, i que constata que a l’Estat espanyol hi ha una bretxa que discrimina els nens i les nenes també en l’ús que fan d’internet.

Les causes d’aquesta discriminació són diverses. D’entrada, segons l’informe, encara hi ha 300.000 nens i nenes que ho han tocat un ordinador en els darrers tres mesos i uns 100.000 que no han usat internet. “Però, a més, hi ha les diferències en l’accés: no és el mateix tenir internet en un smartphone que accedir-hi des d’un ordinador o tenir-hi accés amb una tarifa o altra”, ha explicat la directora de polítiques d’infància i sensibilització d’Unicef, Maite Pacheco. A més, també hi ha el fet que a molts infants no se’ls ha ensenyat com navegar de forma segura o que no saben com trobar informació que els permeti l’autoaprenentatge.

“Els mateixos que pateixen discriminació a la seva vida, els que pateixen pobresa o els que tenen una característica que els exclou, pel seu origen, per una discapacitat o pel seu gènere, també són els que més pateixen la discriminació a Internet”, ha recalcat Pacheco. Amb el hashtag #NoSeasEstrella, l'ONG ha difòs un vídeo en què es veu com se senten els nens i les nenes quan la Internet no és segura.

 

Així, de l’informe se’n desprèn que el 15% dels nens i nenes LGTBI enquestats pateixen bullying a les xarxes de forma quotidiana. És el cas del Gabriel, que quan va compartir una imatge de perfil d’Instagram en què es declarava del col·lectiu LGBTI va haver d’enfrontar-se a la discriminació de desconeguts que li deixaven missatges d’odi en contra seu i en contra del col·lectiu transsexual.

La periodista Ana Segona Montoya, d’ètnia gitana, també ha relatat durant la presentació de l’informe com la seva minoria és sovint discriminada a través de comentaris a les xarxes. “El més greu de tot és que les noies, no només som discriminades per ser gitanes, sinó que estem exposades a continguts més sexualitzats”, ha assegurat. A més, la discriminació en la comunitat gitana també és en l’accés: el 22% dels infants enquestats declaren que han hagut d’abandonar internet per motius econòmics.

Com evitar que se sentin “sols i vulnerables”

També els 13.000 infants que viuen en centres de menors de l’Estat asseguren sentir-se “sols i vulnerables” davant d’Internet, tot i que, com detalla la Nora, de 18 anys i d’origen marroquí, també els hi és de gran ajuda “per mantenir el contacte amb la família i per aprendre l’idioma”. Tot i així, reconeix que moltes vegades estan exposats a comentaris racistes i aquests comentaris la fan sentir encara més sola.

Per tot plegat, des d’Unicef reclamen que més implicació de l’Administració perquè aquesta bretxa digital en la infància s’escurci i que es faci en complicitat amb les empreses privades. També reclama més visibilització i més formació, tant als infants, com a les famílies i el professorat. De fet, cada dia més de 175.000 infants accedeixen a internet per primer cop a tot el món. Això és un cada mig segon. Per això, reclamen des de l’ONG que “la xarxa també jugui un paper fonamental pel desenvolupament dels infants”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article