Catalunya disposa ara de 73 taules locals per prevenir la mutilació genital femenina

Aquest 2017 s’han creat 13 noves taules, que sumades a les ja existents han treballat en un total de 132 casos


Actualment a Catalunya hi ha 73 taules locals i circuits de coordinació per prevenir la mutilació genital femenina (MGF) coordinades per la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies amb la col·laboració d’ajuntaments i ens comarcals. Aquest 2017 s’han creat 13 noves taules i circuits de prevenció, que sumades a les ja existents han treballat en 132 casos.

D’altra banda, també s’han realitzat 11 intervencions de sensibilització dirigides directament a les persones de la comunitats d’origen amb prevalença de la MGF.

Les taules locals de prevenció de la mutilació genital femenina són reunions que permeten un treball coordinat entre professionals dels serveis públics que estan en contacte directe amb la població que podria ser practicant de l'ablació. Aquestes taules i espais estan integrats per diversos perfils professionals (metges, professors, policies, treballadors socials, tècnics de ciutadania o de gènere, entre d’altres) que interactuen amb les comunitats. L'objectiu és facilitar la prevenció i la detecció precoç de situacions de risc i establir un protocol d'actuacions a escala local, que inclou el seguiment de casos concrets i les mesures que s'han d'emprendre des de la primera sospita.

Des del 2002 les administracions públiques treballen l’abordatge d’aquesta pràctica amb un Protocol, l’objectiu del qual és sumar esforços de tots els actors socials amb l’objectiu de garantir la salut de les nenes i el respecte a la seva integritat física. Aquesta és la tasca del Grup de Treball per l’abordatge de la MGF, que agrupa departaments de la Generalitat, associacions i el Consell Nacional de Dones i que s’emmarca en la Comissió nacional per a una intervenció coordinada contra la violència masclista.

Formació de professionals i investigació

El Departament de Salut ha realitzat formació en prevenció de la MGF a 400 professionals d’arreu de Catalunya. Es tracta principalment de professionals de l’àmbit de la salut, però també s’ha fet formació a professionals de l’àmbit de la immigració, l’antropologia o els mossos d’esquadra.

Per la seva banda, L’Institut Català de les Dones promou i afavoreix l’estudi i la investigació sobre la mutilació genital femenina, i altres temes que afecten les dones, mitjançant la informació bibliogràfica i documental que recull, organitza i difon el Centre de Documentació Joaquima Alemany i Roca. Aquí una selecció de documentació relativa a aquest tema i disponible al seu fons.

Intervencions quirúrgiques reconstructives

L’any 2015 es va crear el circuit per a la reconstrucció del clítoris a les dones residents a Catalunya que han patit la mutilació genital femenina. Una unitat mixta de professionals de ginecologia i cirurgia plàstica és la encarregada de dur a terme aquestes intervencions, les despeses de la qual assumeix el sistema sanitari públic català.

Des que es va posar en marxa aquest circuit s’han rebut 26 consultes de les quals 10 han acabat amb la realització de la intervenció quirúrgica. Properament, n’hi ha previstes tres més derivades de les visites de l’any passat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article