Salut impulsa la detecció precoç i l'atenció de joves amb trastorn psicòtic incipient

Els experts estimen que un 3,5% de la població pot patir algun trastorn psicòtic al llarg de la vida


La prevenció és l'eina clau per tractar i fer que qualsevol malaltia remeti i, fins i tot, no arribi a aparèixer. En aquesta línia, i amb l'objectiu de detectar de forma precoç en adolescents i joves la manifestació del Trastorn Psicòtic Incipient (TPI) en adolescents i joves, el Departament de Salut desplega aquest any un nou programa per tractar aquesta patologia.

Els trastorns psicòtics es caracteritzen per una alteració significativa del funcionament mental, amb presència de símptomes psicòtics, una afectació funcional més o menys greu, i discapacitat. S’inicien en l’etapa adolescent, a partir dels 15 anys i afecten el desenvolupament d’aquests joves, tot impactant negativament en el seu àmbit familiar, social, laboral i escolar. Per aquest motiu, el nou programa es desplegarà a tot el territori català per als adolescents i joves, ja que pot donar-se per primera vegada en aquest grup d'edat i pot desencadenar malalties mentals greus, com l’esquizofrènia.

El programa vol assolir la detecció precoç del TPI mitjançant un procés assistencial, ràpid i intensiu, que persegueix tres objectius generals: Disminuir la incidència de trastorns psicòtics, reduir el dany que causen en els afectats i millorar el seu pronòstic. La incidència promig a Catalunya és de 18 casos per 100.000 habitants. Pel que fa a la prevalença, s’estima que un 3,5% de la població pot patir algun trastorn psicòtic al llarg de la vida.

Equips multidisciplinaris territorials

L’atenció a persones amb TPI a Catalunya requereix un treball integrat i la col·laboració del conjunt de dispositius assistencials de salut mental, dels serveis sanitaris generals, socials, educatius i comunitaris, amb un enfocament territorial, transversal i comunitari. En aquest sentit, el model definit a Catalunya suposa una transformació dels mecanismes de relació i integració entre els serveis cap a un model basat en la cooperació, i l’articulació d’aliances entre proveïdors del territori.

Aquest programa d’atenció específica al TPI pivotarà sobre equips multidisciplinaris d’abast territorial formats per psiquiatres, psicòlegs, infermeres i treballadores socials, professionals dels centres de salut mental d’adults (CSMA), dels centres de salut mental infantil i juvenil (CSMIJ) i dels centres d'atenció i seguiment a les drogodependències (CAS). Aquest equip també comptarà amb el servei de gestió de casos (PSI) del territori i amb la col·laboració dels serveis de rehabilitació comunitària per aquelles intervencions rehabilitadores i d’inserció laboral o social.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Francesc Berbegall Barcelona
1.
voldria recordar que la prevenció de la psicosi es a dins d'un programa europeu i és conegut per les tres sigles PPP , va haver un recurs semblant (amb diners europeus) al que es descriu a l'article que es deia EAPPP i actuaven des del 2005 fns al 2011 aproximadament a nivell públic amb un important plantejament de xarxa, anàven a instituts i escoles i volien fer xarxa amb esl EAP i CSMIj, a les retallades van desaparéixer, ara és planteja de tornar-se a instaurar, a veure si pot ser de manera definitiva
  • 0
  • 0

Comenta aquest article