Salut obre un expedient sancionador al congrés pseudocientífic sobre el càncer per “engany”

La conselleria alerta que l'esdeveniment feia publicitat de pretesos mètodes per tractar la malaltia que només serveixen per aprimar-se


El Departament de Salut obre un expedient sancionador al congrés pseudocientífic sobre el càncer per generar “engany i confusió” sobre la malaltia. El congrés, titulat ‘Un món sense càncer. Allò que el teu metge NO t'està explicant’, va tenir lloc el passat dia 13 de gener de 2018 a un hotel de Barcelona i el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona va interposar una denúncia.

Arran de la denúncia, Salut va obrir una inspecció i això ha originat, al final, l'obertura de l'expedient sancionador a la organització del congrés. L'informe imposa una sanció econòmica perquè, durant l’acte, es va fer “publicitat i promoció comercial de productes, materials, substàncies i mètodes que s’anuncien o es presenten com a útils per al diagnòstic, prevenció o tractament de malalties o desenvolupaments fisiològics”, però que no ho són.

De fet, alguns d'aquests tractaments anaven dirigits només a l'aprimament, modificació de l’estat físic o psicològic, restauració, correcció o modificació de funcions orgàniques o altres preteses finalitats sanitàries. Salut informa que contra aquest tipus d’actes, de considerable ressò social, s’actuarà en consonància amb els presumptes perjudicis sanitaris que es puguin ocasionar per la informació facilitada sobre les malalties oncològiques, que “podrien generar confusió i engany entre els ciutadans”.

Una comissió contra les teràpies sense evidència científica

A més, segons anuncien des de la conselleria, també podrien generar “presumptes falses expectatives sobre tractaments i pronòstics, i impedir que els pacients puguin rebre tractaments adequats, indicats i eficaços, o fins i tot que es pugui propiciar l’abandonament del tractament prescrit pels metges”.

En aquest sentit, es crearà una comissió d’experts per tal d’avaluar la difusió d’esdeveniments sobre el tractament de pacients amb malalties greus amb teràpies alternatives sense prou evidència científica. Aquesta comissió estarà formada, entre d’altres, per representants de diferents àrees del Departament de Salut, de l’Agència Catalana del Consum i de diferents col·legis professionals. Per últim, Salut també reforçarà les actuacions preventives en aquest àmbit, per evitar futures jornades com aquesta.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article