SICAR alerta de greus mancances en l'atenció als infants víctimes del tràfic de persones

El programa denuncia que s'atén els nens i les nenes als centres de menors en comptes de donar-los recursos especialitzats


Sicar.cat denuncia greus mancances en l'atenció dels infants que són víctimes del tràfic de persones. Ho fa en un informe alternatiu al que elabora el Comitè dels Drets de la Infància, on alerta que els obstacles es donen en tot el sistema d'ajut a aquests nens i nenes, des de l'àmbit legislatiu, fins a la identificació, passant per la coordinació dels serveis.

D'entrada, i en l'àmbit legislatiu, el programa que gestionen les Adoratrius alerta que el registre de menors estrangers no acompanyats “segueix sent una eina desconnectada de les dinàmiques que existeixen en la població infantil i juvenil”. En l'informe es considera que aquest registre s'hauria de poder comparar amb altres registres per ser eficaç.

A més, alerten que el protocol per identificar els menors estrangers no acompanyats no permet avaluar si hi ha indicis de tràfic de persones. “Malauradament, les persones amb les quals els infants tenen el primer contacte són oficials fronterers, que el primer que fan és revisar la veracitat dels seus documents d'identificació per saber si són falsos”.

Des de Sicar.cat alerten que és aleshores quan s'hauria d'identificar si hi ha violacions dels drets humans i que els oficials no estan formats. De fet, segons detallen, el protocol “en cap cas menciona res sobre menors víctimes de tràfic il·lícit de persones immigrades”, una condició de víctima que sí que està recollida en la normativa espanyola.

Les proves per determinar l'edat tenen “grans marges d'error”

Alhora, també assenyalen en l'informe que les proves per determinar si els infants són realment menors i, per tant, poden acollir-se al sistema de protecció de la infància, presenten “grans marges d'error”. A més, plantegen dubtes sobre la víctima i no permeten identificar la necessitat d'ajuda en alguns casos en què els infants es fan passar, amb documents falsos, per majors d'edat.

Per aquest motiu, els nens i les nenes poden ser retornats al seu país d'origen directament, on poden caure de nou en les xarxes de tràfic de persones; poden ser enviats a CIE amb un procediment d'expulsió; o poden entrar al país, on les màfies del tràfic de persones continuen el seu procés d'explotació.

La necessitat de reformar el codi penal

Així mateix, en l'informe recorden que les Nacions Unides va instar el 2011, a través de diverses ONG i agències, que calia reformar el codi penal per tal d'incloure el tràfic d'éssers humans com una violació dels drets humans i com un delicte. “Això no ha estat així en la nostra legislació”, alerten. A més, també conclouen que la Llei d'Estrangeria té “punts dèbils”, entre d'altres, en l'autorització de residència i treball.

Pel que fa a la situació general dels menors, en l'informe Sicar.cat assegura que “es desconeix la dimensió de la realitat dels nens i nenes i adolescents víctimes de tràfic d'éssers humans i el tràfic il·lícit de persones immigrades”. A més, alerten que quan són identificats són atesos en centres de protecció de menors, en comptes de dotar-los de recursos especials.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article