Ensenyament vol que el 40% de la FP sigui dual d'aquí a deu anys

La conselleria treballa en un pla estratègic per potenciar la modalitat en què més del 70% dels graduats troben feina abans de nou mesos


El Departament d'Ensenyament vol continuar treballant per potenciar la Formació Professional en la modalitat dual, és a dir, on es compagina l'activitat acadèmica en un institut amb les pràctiques en empreses, i per això està elaborant un pla estratègic perquè de cara a la propera legislatura es pugui duplicar la proporció d'estudiants d'FP que ho fan en aquesta modalitat, i per tant, passar del 10% al 20.

Així ho ha explicat el secretari de polítiques educatives, Joan Mateo, que ha defensat que a mitjà termini l'objectiu és arribar al 40% en deu anys per situar Catalunya al nivell dels països capdavanters en aquesta matèria. L'FP Dual registra actualment una inserció laboral 20 punts per sobre de l'FP convencional, i arriba a més del 70% en els nou mesos després de titular-se.

Mateo ha destacat que l'FP Dual és una de les millors opcions per als estudiants però també per al teixit productiu. Ha destacat que els darrers anys s'ha fet un esforç “brutal”, i s'ha aconseguit passar dels 500 estudiants als 10.000 però que “no ens podem sentir satisfets” perquè aquesta dada encara representa només el 10% del volum total d'estudiants d'FP. Per incrementar-la, Mateo ha explicat que s'està treballant en un pla estratègic per traspassar “a qui sigui” i aconseguir que durant la propera legislatura es dupliqui aquesta proporció i s'arribi al 20%.

Per a Mateo, si no es fa aquest increment, no es podrà assolir en deu anys el 40% d'estudiants d'FP en modalitat dual, un repte imprescindible per poder situar Catalunya entre els països capdavanters en aquesta matèria com és Alemanya. En aquest sentit, ha destacat que Alemanya, la inserció laboral en petites empreses representa gairebé la meitat de tot el sistema i, per tant, “dona esperances” que, malgrat les diferències en teixit empresarial, es pugui aconseguir aquest desenvolupament.

Per això és important el treball de les Cambres de Comerç per tal d'interessar a les grans empreses, que faciliten l'ocupació de grans quantitats d'estudiants, però també per atreure l'interès de les PIMES, que representen bona part del teixit productiu català. Per Mateo, aquest pas és “clau” per al salt que es vol fer en aquests moments. Només el 5,71% dels graduats busquen feina nou mesos després d'acabar els estudis, tres punts menys que l'any passat; una xifra que contrasta amb les dades d'atur juvenil, del 32%.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article