La cinquena campanya d’Obertament demana trencar la por a “parlar” dels trastorns mentals

El 80% de les persones amb trastorn mental se sent discriminada, la meitat de forma quotidiana, segons un estudi de l'entitat


Obertament fa un pas més per la lluita contra l’estigma de la salut mental. Aquest dimecres ha presentat al Caixafòrum la campanya ‘Parla obertament’, que ja és la cinquena que l’entitat dedica a la lluita contra l’estigma de la població catalana, trencant així els prejudicis sobre la salut mental i contribuint a una societat més oberta, justa i inclusiva.

La iniciativa, precisament, dona resposta a dades alarmants. Segons un estudi d’Obertament, el 80% de les persones amb trastorn mental s’ha sentit discriminada alguna vegada, i el 50% d’aquestes de forma quotidiana. “Si modifiquem les reaccions de l’entorn proper de la persona que està passant per un moment delicat, aquesta experimentarà una sèrie de millores per a la recuperació d’una vida plena”, justifica l’entitat.

Això fa que, sovint, les persones que tenen un trastorn mental ho ocultin per evitar la discriminació i sobretot per poder obtenir o mantenir la feina amb les mateixes oportunitats que la resta. Les dades ho constaten: el 49% ho ha ocultat als companys de feina.

“Quan ens sentim insegurs la por ens paralitza”, ha afirmat el president d’Obertament, Edgar Vinyals. Per això, la campanya incita a la ciutadania a “parlar obertament” de la salut mental i “deixar-la d’estigmatitzar”.

La campanya, a banda de fer-se extensiva a través de les xarxes socials, compta amb lones informatives que aniran recorrent diferents punts de Catalunya. A més, al web de la campanya l'entitat dona eines per saber com adreçar-se adequadament a totes aquelles persones a qui se’ls diagnostica un trastorn mental per no caure en actituds paternalistes.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article