La IL3-UB i la Fundació del Barça creen un curs per formar experts en ‘bullying’ i ‘ciberbullying’

Un de cada deu estudiants considera haver patit bullying i el 7% s’ha sentit víctima del ciberbullying


Els conceptes de bullying i de ciberbullying es van infiltrar en el nostre vocabulari fa poc més d'una dècada i, van servir per nomenar uns abusos que sempre han estat presents en l'etapa escolar. Amb l’arribada de les noves tecnologies, la persecució i la humiliació es va estendre a les xarxes socials.

Segons les dades estimades per Save the Children, un de cada deu estudiants a l’Estat espanyol considera haver patit bullying, mentre que el 7% s'ha sentit víctima del ciberbullying.

La figura d'un professional que pugui actuar per tal d’aturar, prevenir i posar en marxa protocols d'intervenció davant situacions de violència escolar és cada vegada més necessària. Per a donar resposta a aquesta necessitat, IL3-UB ha creat el curs d'especialització d'experts en prevenció del bullying i el ciberbullying, en col·laboració amb la Fundació Barça.

“Cal abordar el bullying des de l'organització i l'estructura del centre educatiu cap a la resta d'institucions com la policia o ajuntaments, sense oblidar a la família", assegura la codirectora del programa de l’IL3-UB i vicepresidenta de la comissió d'advocats mediadors del Col·legi d'Advocacia de Barcelona, Blanca Barredo. "Ha d'existir un sistema que coordini tots els recursos que s'ofereixen tenint en compte tots els aspectes del problema", ha afegit.

Una formació multidisciplinària

Els objectius d'aquest programa es basen en oferir als professionals en contacte amb possibles situacions d'assetjament les eines necessàries per a conèixer les seves característiques i manifestacions, reflexionar sobre les millors maneres d'abordar aquestes situacions de violència i sensibilitzar sobre la importància de relacionar-se de manera positiva.

No sempre els professionals que perceben una situació de bullying o ciberbullying coneixen els límits jurídics en la seva capacitat d’actuació, o no tenen les eines necessàries per gestionar una situació d’aquest tipus. Per això, el curs d'expert en prevenció i intervenció del bullying i el ciberbullying compta amb un quadre docent multidisciplinari amb professionals del dret, de l'educació, de la pedagogia i de l'administració, capaços de dotar una visió de 360º. Tots formen part del Grup d'Infància de l’ICE de la Universitat de Barcelona.

La metodologia de treball està basada en casos pràctics i activitats dirigides lligades a experiències reals aportades pel quadre docent, on es podrà posar en comú amb l'alumnat problemes que s'han afrontat des de l'àmbit privat i de les famílies.

La Fundació Barça també es compromet a la causa

Durant l'any passat, la Fundació Barça ha organitzat un simposi contra el bullying, una jornada de pràctiques restauratives, ha llançat una campanya de sensibilització per als professionals del sector, famílies i públic en general, i preveu realitzar una formació específica per a prevenir el bullying en l'àmbit esportiu.

Per a Jordi Cardoner, vicepresident primer del FCBarcelona i de la Fundació "el compromís dels agents socials en la solució a un problema que afecta al voltant de 200.000 nens i nenes és inqüestionable”.

L’inici del curs està programat per al dia 3 d'abril de 2018 i finalitzarà el 29 de juliol. El termini de matrícula estarà obert per a tot tipus de professionals que busquin millorar la seva preparació en un àmbit on urgeix trobar solucions immediates.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article