Un noi de 15 anys amb càncer i el seu germà, protagonistes de la 5a edició del ‘Posa't la Gorra’ a Lleida

Expliquen com viuen la malaltia i com els ha ajudat l'Afanoc, en la festa ambientada enguany en el món pirata


L'associació de familiars d'infants i adolescents amb càncer de Lleida, l'Afanoc, ha omplert aquest diumenge la Seu Vella de Lleida de gorres solidàries. Els diners recaptats s'invertiran en donar suport a famílies de nens i infants amb càncer. El Josep, un noi de quinze anys amb càncer i el seu germà Albert, d'11, han estat els protagonistes de la cinquena edició del ‘Posa't la Gorra’.

Els dos germans han estat els encarregats de llegir un manifest en clau positiva, en què han donat les gràcies a l'Afanoc i als metges. Al Josep fa dos anys que li van detectar un càncer i va haver de rebre tractament a Barcelona, on es desplaçava sovint amb la seva família. Ha assegurat que “tot i estar a gairebé 200 quilòmetres de casa, els metges em van fer sentir com si estigués a casa” i ha donat una lliçó de vida quan ha assegurat que tot i la malaltia, “s'ha de ser positiu a la vida”. La festa d'enguany s'ha ambientat en el món pirata i la delegada de l'Afanoc a Lleida, Maite Montañés, ha explicat que el tresor dels pirates en la festa de Posa't la Gorra és la família.

“La gorra l'ha fet Desigual i ens fa a tots iguals”, ha explicat la Maite Montañés, que ha afegit que enguany la festa està ambientada en el món pirata, “un món on hi ha tresors i els tresors són la família, perquè la família quan tenim un infant amb càncer, es necessita tenir-la al costat”.

La família del Josep Canals n'és un exemple. Fa dos anys li van detectar càncer i fins ara havia de fer rehabilitació a Barcelona. Ara ja ha tornat a casa, a Torrefarrera (Segrià), però durant el temps que va haver d'anar a Barcelona, la seva mare, la Glòria Viladrich, assegura què va ser una "llum enmig de la foscor" l'ajuda que van rebre de l'Afanoc. El germà del Josep, l'Albert, té ara onze anys, i ha reconegut estar feliç per poder tornar a tenir tota la família a casa, ja que durant els dos últims anys, els ha trobat “molt a faltar”.

Donacions per mantenir la Casa dels Xuklis

Els assistents a la festa han comprat la gorra solidària per ajudar a finançar les despeses extraordinàries de les famílies que tenen fills amb aquesta malaltia. Des de l'associació s'han mostrat molt satisfets de la implicació de la societat lleidatana en aquest esdeveniment que cada any és més multitudinari.

La recaptació es destina principalment a cobrir els serveis gratuïts que ofereix Afanoc per millorar la qualitat de vida dels infants amb càncer a Lleida i també a mantenir la Casa dels Xuklis, un habitatge pròxim a l'hospital de la Vall d'Hebron, amb 25 apartaments, inaugurada el 2011, on es poden allotjar les famílies que s'han de desplaçar a Barcelona per rebre tractament.

La festa solidària amb els infants oncològics ha començat a les deu del matí i s'ha allargat fins a les dues del migdia. Enguany ha estat presentada per Núria Marín i Nando Escribano, del programa Cazamariposas i ha comptat amb tallers, actuacions i un sorteig solidari. El 2017 la festa va comptar amb l'assistència de 7.000 persones, que van comprar la seva gorra solidària. S'espera aquest any superar aquesta xifra. La gorra es pot seguir adquirint a la seu que l'Afanoc té a Lleida, al barri de Cappont.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article