750.000 xeringues a l'any per prevenir el contagi de malalties entre persones que s'injecten drogues

Actualment hi ha 545 punts a tot Catalunya, dels quals el 70% són farmàcies comunitàries


Des del 1993 fins ara, el programa d'intercanvi de xeringues (PIX) ha passat dels 43 punts als 545 actuals. D'aquests, el 70% són farmàcies comunitàries, el 14% centres d’atenció primària, i la resta serveis de reducció de danys, centres de tractament de les drogodependències i centres de Creu Roja o hospitals. Tots ells van distribuir el 2016 més de 750.000 xeringues estèrils, 4.689 més que al 2015.  

De fet, des dels seus inicis, les farmàcies comunitàries han estat un agent clau per garantir l’accés  a material higiènic d’injecció i oferir una bona cobertura horària i territorial. En el seu rol com a agents de salut han realitzat una important tasca sanitària d’atenció a un col·lectiu que sovint es troba en situació d’exclusió social i no accedeix a la xarxa normalitzada de recursos sociosanitaris.

Ara, el pla preveu impulsar progressivament l’ampliació de punts d’intercanvi especialment a les zones obertes de tràfic i consum de drogues als municipis amb més de cinc usuaris de drogues per via parenteral (injectada) i també a aquelles localitats que tinguin més de 20.000 habitants. Al llarg d’aquest 2018 també es definirà un calendari per impartir accions de formació que serveixin per recolzar la tasca sociosanitària dels professionals de farmàcia en el desenvolupament del PIX.

Així mateix, es procurarà ampliar els punts d’intercanvi a l’atenció primària –d’acord amb el Pla de Salut de Catalunya 2016-2020– i està previst que el 40% de les àrees bàsiques de salut situades a zones de tràfic i consum disposin de punts d’intercanvi de xeringues l’any 2020. Actualment, la cobertura és del 21%.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article