Desenes de manifestacions simultànies omplen els carrers de l'Estat per demanar unes “pensions dignes”

La Marea Pensionista durà el govern espanyol als tribunals europeus per vulnerar el règim de la Seguretat Social

La plataforma protesta contra una pujada de les pensions de només el 0,25%, quan hauria d'augmentar al mateix ritme que l'IPC


Milers de persones s'han concentrat a primera hora del matí a la plaça de Catalunya de Barcelona per reclamar unes pensiones dignes. I el que havia de ser una protesta a l'epicentre de la ciutat s'ha convertit en una manifestació que ha recorregut la Via Laietana fins a les portes del parc de la Ciutadella. També a Lleida, Sabadell, Terrassa i Reus centenars de pensionistes han fet sentir les seves queixes al carrer. Les protestes se sumen a una gran marxa que la Marea de Pensionistes ha organitzat a les principals ciutats de l’Estat espanyol.

La plataforma protesta perquè enguany les pensions han pujat només un 0,25%, quan haurien de fer-ho al mateix ritme que l’IPC, que marca els preus dels productes bàsics. Aquesta revalorització de les pensions per sota de l’IPC se succeeix des de fa anys per decisió del Partit Popular i, consideren des de la Marea Pensionista, fa perdre poder adquisitiu dels pensionistes. En concret, denuncien que entre el 2010 i el 2017, els pensionistes de l’Estat espanyol han perdut una mitjana de 670 euros l’any, segons un estudi realitzat per la UGT.

Per tot plegat, la Marea Pensionista considera que el govern espanyol “vulnera el règim de la Seguretat Social” i, gràcies a Col·lectiu Ronda, ha demandat l’Estat davant el Tribunal Europeu de Drets Humans. Abans d’arribar a instàncies europees, des de la plataforma asseguren que han presentat centenars de demandes als jutjats ordinaris i van presentar un recurs que el Tribunal Constitucional no va admetre a tràmit.

Els advocats reclamen que l’Estat compleixi el conveni 102 de l’Organització Internacional del Treball, el Conveni Europeu de Drets Humans, el Codi Europeu de Seguretat Social i la Carta Social Europea. A més, aquest matí, els portaveus de la plataforma a Madrid, aprofitant les manifestacions, han fet arribar de forma formal, i malgrat les reticències de la presidenta del parlament espanyol, les seves demandes al Congrés dels Diputats.

Contra els plans privats i per la derogació de les reformes laborals

Així mateix, els pensionistes també acusen el govern espanyol de “publicitar plans privats de pensions des del Consells de Ministres”, en comptes de salvaguardar el fons de pensions públic i reformar un sistema que s’ha quedat caduc. “El pilar més important de cohesió social no pot ser esgarrapat dia rere dia amb la indiferència del pensament neoliberal del polítics que governen”, protesten.

També reclamen els pensionistes la derogació de les reformes laborals impulsades per Rajoy i Zapatero, perquè consideren que afecten al sistema de la seguretat social, però també a la sanitat i la dependència. I exigeixen un pla “efectiu i programat” de construcció de residències públiques, on les despeses només costin el 75% de les pensions dels jubilats.

Per tot plegat, anuncien que no es “plegaran davant la indiferència de l’Estat” i que seguiran protestant als carrers. “No hi ha despreci més gran contra la democràcia que impedir debats parlamentaris al·legant sostres pressupostaris i disfressant la realitat de milions de famílies que viuen en precari”, conclouen.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article