El Síndic reclama “mesures urgents” per complir amb les exigències de la ONU sobre drets dels infants

L'ens considera que cal reduir el nombre d'infants tutelats i els costos indirectes de l'ensenyament obligatori per combatre la segregació


El Síndic reclama “mesures urgents” per complir amb les exigències de la ONU sobre drets dels infants. En concret, insta l'Estat, la Generalitat i les administracions locals a reduir el nombre d'infants tutelats en centres de menors i els costos indirectes de l'ensenyament obligatori per combatre la segregació.

El document de les Nacions Unides, fet públic recentment, posa l’accent en alguns d’aquests temes destacats, com ara els efectes de la crisi econòmica sobre el nivell d'inversió en infància i l'impacte de les restriccions pressupostàries en la situació dels infants socialment desfavorits. També constata l'existència de desigualtats socials en el sistema educatiu, d’un sistema de protecció a la infància massificat i centrat en l’atenció residencial, i d’una insuficient o inadequada atenció dels infants estrangers no acompanyats, entre d'altres.

Més enllà d'expressar la preocupació per la prevalença de la pobresa infantil i pels efectes de les restriccions pressupostàries en les polítiques socials, el Síndic reclama a l'Estat que “simplifiqui els procediments per a les famílies amb infants en situació vulnerable perquè tinguin un accés ràpid i adequat a les prestacions socials, si convé amb un increment del personal i de la inversió”. De fet, en aquest mateix sentit, l'ens ja havia demanat a les administracions que creés “un sistema integrat de prestacions econòmiques per combatre la pobresa infantil“.

Així mateix, pel que fa als infants que estan privats de l'entorn familiar, el Síndic recomana que “s’augmenti l'assignació de recursos de suport econòmic i professional a les famílies per evitar la separació dels infants del seu nucli familiar i que es garanteixi que l'atenció residencial esdevingui el darrer recurs”. Per això, es demana potenciar l'acolliment en família i suprimir l'ingrés en centres dels infants més petits de sis anys.

I sobre els infants estrangers no acompanyats, l'ens exposa la seva preocupació sobre el procediment per determinar l'edat prevista en la legislació espanyola i l’aplicació que en fan les administracions competents. De fet, ha obert una actuació d’ofici per fer el seguiment del compliment i l’aplicació per part del Govern.

Un accés igualitari a l'escola

El Síndic, que ha usat el document de l'ONU com a punt de partida per proposa millores en els drets dels infants, també considera que cal garantir “l'escolarització adequada dels infants d'origen immigrat i d'ètnia gitana, l'accés igualitari a l'educació infantil de primer cicle i la provisió de programes de reforç i suport per combatre l'abandonament escolar prematur”.

Així mateix, demana que s'implementin mesures que no discriminin els infants amb discapacitat en l'accés a l'educació i reclama incrementar els recursos per fer possible la inclusió escolar en centres ordinaris. El Síndic ja ha proposat que es defineixin unes ràtios de professionals adequades per atendre els alumnes amb necessitats educatives especials.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article