Barcelona vol flexibilitzar els horaris de les escoles bressol i oferirà un torn de tardes

S'obriran algunes de les instal·lacions de les llars d'infants fora dels horaris lectius per acostar els equipaments al barri


El proper curs escolar la nova escola bressol Aurora, situada al barri del Raval de Barcelona, engegarà un pla pilot en què els pares podran decidir l'horari escolar que volen que faci el seu fill. Se'ls oferirà un ventall entre les nou del matí i les set del vespre en què es preveu que cada alumne pugui fer un màxim de set hores al dia, però els pares podran escollir quina hora entra el seu fill i a quina hora surt, segons les necessitats de cada família.

A banda d'aquesta prova pilot, la voluntat del govern local és poder obrir algunes de les escoles bressol després de l'horari lectiu perquè el barri pugui utilitzar aquest equipament. Aquesta obertura dels equipaments anirà acompanyada de la contractació de dinamitzadors que s'ocuparan d'introduir les famílies en el món educatiu, a banda d'acostar el centre a la vida del barri.

L'objectiu d'aquesta iniciativa, explica el comissionat d'Educació, Infància i Salut, Miquel Àngel Essomba, és convertir els centres “més educatius i menys escolars” en el sentit de veure les escoles com un recurs més. Aquest acostament podria suposar l'entrada de nous alumnes en aquestes escoles bressol, ja que jugar pares i fills conjuntament en un pati amb la companyia d'un professional dinamitzador “anima” a alguns pares a apuntar el seu fill en aquests centres.

Durant la preinscripció del proper curs a les escoles bressol, l'Ajuntament de Barcelona passarà una enquesta als pares en què es preguntarà quins horaris interessen més als pares per deixar els seus fills. La tinenta d'alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, servirà per veure si proposen horaris “fora del lectiu actual” i així “adaptar-se” a les necessitats de cada família.

En el cas de la prova pilot del centre Aurora del Raval, s'està barrejant oferir 60 places de matins i 27 de tardes però aquesta oferta dependrà de la resposta de les famílies a l'enquesta de la preinscripció. El govern preveu aplicar aquesta flexibilitat en els nous centres que obri i també s'aplicarà progressivament als 98 centres que hi ha oberts actualment.

En aquest centre el govern també incorporarà un nou espai socioeducatiu amb un educador social que donarà suport i assessorament dels serveis socials a les famílies. D'aquesta manera, després d'un primer curs en prova pilot, la voluntat és adaptar-ho a alguns centres de barris vulnerables.

A partir del proper curs també s'impulsarà una revisió de les ràtios, començant pels centres que es troben en zones adherides al Pla de Barris. Aquesta revisió es farà estudiant cas per cas si és més necessari reduir el nombre d'alumnes a cada classe o incorporant nous professors de reforç a la plantilla.

Essomba apunta que amb la reducció de ràtios “s'homologaria” el nivell de la Unió Europea fixat en 7 alumnes en cada grup de lactants, 11 i en el grup de caminants i 18 en l'etapa de grans. Actualment, la Generalitat fixa aquestes ràtios en 8 alumnes en cada classe de lactants, 13 en el de caminants i 20 en la de més grans.

Laia Ortiz assegura que tots aquests canvis formen part d'un procés “d'actualització” de les escoles bressol que es complementarà amb un “llibre blanc” que es presentarà a finals d'aquest 2018 en què explicarà el nou model d'escolarització entre 0 i 3 anys. De tota manera, Essomba ja ha assegurat que serà "un repte més ambiciós" que vol avançar cap a “una concepció de l'etapa escolar dels 0 als 6 anys”.

Això implicaria unificar les escoles bressol amb els cursos de parvulari, tot i que es trobin en centres separats. El comissionat explica que "la mateixa ciutadania demana una millor integració" dels cursos d'educació infantil separats en els dos cicles.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article