Ocupen les oficines d’Agbar per exigir la condonació del deute de cinc famílies afectades per pobresa energètica

L'Aliança contra la Pobresa Energètica denuncia que la Generalitat i les empreses no compleixen estrictament amb la Llei 24/2015


L’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) ha ocupat aquest matí les oficines comercials de l’empresa Aigües de Barcelona per reclamar la condonació del deute de cinc famílies en risc d’exclusió residencial i que deuen a la companyia fins a 1.000 euros.

L’entitat s’ha reunit aquest dimarts amb Agbar i l’empresa, asseguren fonts d’APE, s’ha “tret responsabilitat davant del patiment de les famílies i no ha donat resposta”. Exigeixen, però que Agbar se’n faci càrrec i que “compleixi les responsabilitats que li pertoquen” com a “empresa que gestiona un bé de primera necessitat”. “Exigim expressament a les companyies subministradores d’aigua, llum i gas que donin una segona oportunitat a les persones endeutades en situació vulnerable”, ha afirmat el col·lectiu.

En aquest sentit, recorda que la Llei 24/2015 de pobresa energètica obliga a garantir els subministraments bàsics de les llars catalanes, però també a la creació d’un fons perdut perquè les companyies assumeixin els deutes de les famílies en situació vulnerable.

Per això, l’Aliança denuncia que la Generalitat i les empreses, dos anys després de l’entrada en vigor de la llei, no s’hagin posat d’acord per a crear aquests fons perduts. Aquesta situació ha provocat que moltes famílies vulnerables hagin conservat els subministraments, però hagin de fer front a un augment inassumible del seu deute.

És el cas de la Cristina, veïna del barri de la Salut de Badalona, amb quatre fills, tres d'ells menors, i un deute acumulat de 1.060 euros de factures d'aigua impagades. La Cristina -que avui ha participat a l’acció de l’APE- cobra una ajuda de 645 euros amb la qual és impossible pagar el menjar, les factures mensuals i fer front al deute acumulat. La Vicky es troba en una situació similar, viu amb el seu fill, major d'edat amb discapacitat, no té feina, i viuen amb la pensió de 400 euros, té un deute amb Aigües de Barcelona de 350 euros. O també el Mohammed, el Salva i la Mari Carmen, que acumulen deutes amb la companyia d'entre 200 euros i 400 euros.

Es tracta de deutes que van ser contrets en una situació d’exclusió residencial acreditada per Serveis Socials i que en la majoria dels casos, malauradament, segueix vigent. El fet que la companyia segueixi reclamant aquests deutes és una estratègia de pressió que pot portar a les famílies a pagar encara que no puguin, arrossegant-los a què hagin de deixar de cobrir necessitats tan bàsiques com el menjar’, explica l’APE.

Les cinc famílies fa mesos que demanen a Aigües de Barcelona que els condoni el deute acumulat, però no ha rebut cap mena de resposta. Segons l’APE, aquests casos només són “quatre gotes d’aigua en un mar de deutes que ofeguen moltes famílies de l’àrea metropolitana de Barcelona, subministrades per alguna societat del grup Agbar-Suez”. Així, critica que l’empresa no doni resposta a aquests problemes quan l’any 2016 va assolir uns beneficis de 27,7 milions d’euros.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article