El sector de la discapacitat exigeix a la Generalitat una llei catalana d'autonomia personal

El COCARMI demana que s'adapti la legislació a la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat del 2006


La creació, al Parlament de Catalunya, d'una comissió parlamentària de la discapacitat i la redacció d'una llei catalana d'autonomia personal i vida independent són dos dels 20 reptes de futur que planteja el Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI).

Durant un acte celebrat aquest dimarts per parlar de les fites dels primers 20 anys d’aquesta plataforma, el president de l’entitat, Antonio Guillén, ha demanat que es posin en marxa “polítiques adaptades a cada persona, no estandarditzades, ateses les diferents tipologies i necessitats de les persones amb discapacitat”.

Ha recordat, alhora, que cal adaptar la legislació a la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat del 2006. Tanmateix, Guillén ha destacat que “no hi ha drets sense finançament” i ha lamentat el pas enrere que el col·lectiu ha patit arran de la crisi econòmica.

En aquesta línia, ha insistit a demanar la creació "ja" de Govern, perquè, segons ha dit, la inactivitat i manca d'interlocutors pot dur de nou a una situació econòmica límit a les entitats sense ànim de lucre que presten serveis que haurien d'oferir les administracions públiques, entitats que sempre estan pendents de la disponibilitat o no de recursos públics i de la convocatòria de subvencions.

En aquest sentit, Rosa Cadenas, la vicepresidenta de l’entitat ha explicat que a punt de tancar febrer les entitats estan pendent de rebre les assignacions de gener dels serveis concertats, una situació que no es pot allargar gaire més. Per tot plegat, des del COCARMI es demanen fórmules que donin estabilitat a la prestació de serveis públics per part de les entitats mitjançant l'impuls del concert social i ocupacional, i no estiguin lligats als cicles econòmics.

El model integral d'atenció social i sanitària, un dels reptes pendents

Encara són moltes les assignatures pendents del col·lectiu. Avançar cap a un model integral d'atenció social i sanitària és un dels reptes que té el sector de la discapacitat però no l'únic. Així, aconseguir el dret a vot de les persones amb discapacitat, millorar el finançament de les entitats, o l'aprovació de l'esmentada llei catalana d'autonomia personal i vida independent “amb un enfocament diferent” al de la llei espanyola són altres reptes que encara s'han d'aconseguir. Així com també garantir l'educació inclusiva i el compliment real de la reserva del 2 per cent de llocs de treball a les persones amb discapacitat.

Amb tot, la feina conjunta de les entitats del sector de la discapacitat durant aquests 20 anys ha permès avançar en reconeixement de drets i prestació de serveis socials, laborals, educatius, culturals i d'oci. L'impuls del carnet acreditatiu de la discapacitat, les lleis de la Llengua de Signes Catalana i la d'Accessibilitat, la reserva d'un 5 per cent dels llocs de treball del sector públic per a persones amb discapacitat o la constitució del Consell Català de la Discapacitat són algunes de les moltes fites que s'han aconseguit.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article