El món municipal es conjura en la defensa de la llengua des del bressol de la immersió lingüística

Somescola crida a manifestar-se aquest vespre davant els consistoris contra els intents de l'Estat per “desestabilitzar” la societat catalana


Alcaldes i alcaldesses de pràcticament tots els partits polítics, a excepció de PP i Cs, han mostrat el seu suport al model d'escola catalana, en l'avantsala de les manifestacions convocades per Somescola davant els ajuntaments per aquest dimecres al vespre. En un acte convocat a Santa Coloma de Gramenet, bressol de la immersió lingüística, el món municipal ha fet una crida a "consolidar, protegir i millorar" l'escola catalana i a combatre els intents de l'estat espanyol de "desestabilitzar" la societat a través de l'ús de la llengua com a instrument polític.

Els alcaldes i les alcaldesses metropolitans han reivindicat que més enllà de les diferències polítiques, la unitat davant la defensa del model educatiu català és innegociable per la seva capacitat de cohesió i han advertit el govern espanyol que tant les institucions com la ciutadania els plantaran cara davant qualsevol ofensiva contra la llengua o l'escola.

Han estat alumnes de l'escola catalana en el moment que naixia el model d'immersió lingüística, també mestres d'escola que l'han aplicat i avui alcaldes i alcaldesses de les principals ciutats catalanes que, a través de la seva trajectòria personal i política han volgut refermar el model d'immersió com un model d'èxit reconegut que ha afavorit la cohesió social al llarg dels darrers 35 anys a Catalunya.

"Soc una de les nenes que em vaig beneficial d'aquest model en una ciutat on la majoria de persones parlaven castellà", explica Núria Parlon, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet i alumna en el seu dia d'una de les escoles de la ciutat que va veure néixer la immersió lingüística. Avui, tot i les diferències polítiques amb altres partits sobre la relació Catalunya-Espanya, reclama unitat davant la llengua.

"El que tenim molt clar els fills de la immersió és que aquest ha estat un model d'èxit que ens ha ajudat a cohesionar", explica Parlon, que lamenta que hi hagi qui utilitzi precisament la llengua per "desestabilitzar" una societat construïda sobre els valors de la pròpia immersió. Ara, afegeix l'alcaldessa, davant els atacs cal "com al 1983, que la ciutadania defensi en massa la llengua".

També ha estat alumne de la immersió l'alcalde de Sant Climent de Llobregat i membre de l'ACM, Isidre Serra, que assegura que el model d'immersió garanteix arreu el domini dels alumnes de la llengua catalana i castellana i avisa que "si algú s'ho vol carregar" es trobarà les institucions, però també a la ciutadania "al davant" per fer-hi front.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, filla també de migrants, ha agraït als seus pares que l'escolaritzessin a l'escola pública catalana: "Que sigui la primera dona alcaldessa de Barcelona té molt a veure amb l'escola pública catalana", assegura. Colau també ha aprofitat l'acte per enviar un missatge directe al president espanyol, Mariano Rajoy. Ho ha fet en català, i també en castellà, per advertir-lo que l'atac al català és un "error".

"Que no s'equivoqui. Per moltes trampes com el 155 que vulguin alterar les regles del joc, aquí trobarà societat unida i plural en defensa d'un model educatiu d'èxit. No volem una societat dividida i no ho aconseguiran", ha etzibat l'alcaldessa de la primera ciutat del país.

També la vicepresidenta de l'FMC i alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos, ha reivindicat aquesta necessitat de mantenir dempeus una societat "única" que no estigui dividida en funció del seu origen o llengua de sociabilització. L'intent per par de l'estat espanyol de voler-la desestabilitzar, assegura, és una "greu irresponsabilitat que pot afectar a la convivència per la que la immersió havia lluitat".

Dues alcaldesses que a més d'alumnes han estat també mestres són Maite Aymerich, de Sant Vicenç dels Horts, i Dolors Sabater, de Badalona. Reivindiquen la importància de preservar la diversitat a l'escola i d'evitar la segregació. "Pels catalanoparlants també va ser una oportunitat tenir companys que parlaven una llengua diferent perquè ens enriquia", recorda Aymerich. Per Sabater, afegir a l'escola un nou element de "segregació" seria fatídic i avisa de l'amenaça que suposa per a la democràcia els atacs a la llengua.

En aquest sentit, l'alcaldessa de Sant Cugat del Vallès i presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, assegura que la societat catalana no permetrà "la imposició d'un model de retrocés absolut" que sigui diferent al model actual, sorgit de la base social i que pretengui "trencar la convivència". "Ens plantarem", ha etzibat Conesa en defensa d'un model que, assegura, "obre portes, dona oportunitats i capacita" l'alumnat.

Somescola crida a manifestar-se

Des de Somescola han aprofitat l'acte del món municipal per animar la ciutadania a sortir al carrer aquest dimecres a la tarda, davant els ajuntament, independentment de la meteorologia, per "consolidar, protegir i millorar" el model d'escola catalana. Un dels seus portaveu, Eduard Vayori, ha reivindicat la realitat del plurilingüisme a les aules i ha negat que l'escola catalana arraconi el castellà o pretengui adoctrinar els nens.

"No tenim cap problema en el desenvolupament de les dues llengües i 35 anys després l'escola catalana continua sent diversa i la diversitat ha vingut per quedar-se", assegura. "Ja n'hi ha prou d'emprar l'escola com a camp de batalla política", ha etzibat. La també portaveu de Somescola, Carme Roca, ho ha definit d'"intolerable" i avisa que els atacs a l'escola catalana són un "atemptat directe" a un model d'èxit reconegut i de cohesió.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article