El lloguer a Barcelona asfixia les famílies: prop de la meitat hi destina més del 40% dels seus ingressos

Creix el nombre de veïns que han de marxar de la ciutat quan canvien de domicili a la recerca de preus més baixos


Més de 300.000 persones que viuen a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), el 16% del total, ja destinen més del 40% dels seus ingressos al pagament de les despeses de l'habitatge. Una xifra que s'eleva fins el 42,7% en el cas dels veïns de la ciutat de Barcelona que viuen de lloguer, una taxa que gairebé dobla la mitjana europea (27,8%). Així ho indica el primer estudi de l'Observatori Metropolità de l'Habitatge de Barcelona presentat aquest dimarts.

Segons la seva responsable, Carme Trilla, aquesta sobrecàrrega fa que moltes famílies estiguin “en una clara situació de risc” en haver d'afrontar preus del lloguer cada cop més alts. Segons l'estudi, el preu mig del lloguer a la ciutat de Barcelona era de 824 euros el 2016, un 20% més que el 2011, una xifra, ha alertat, que està fent tornar fenòmens com el de rellogar habitacions, per exemple, i que obliga a moltes famílies a marxar de la capital catalana quan han de canviar d'habitatge a la recerca de preus més baixos. Concretament, la taxa d'autocontenció, la que mesura aquest fenomen, es va situar el 2013 en el 73%, el que vol dir que el 27% restant correspon a persones que van haver de canviar de ciutat.

A l'acte de presentació de l'informe, que s'ha fet aquest dimarts a la seu de l'AMB a la Zona Franca, hi han assistit, entre d'altres, l'alcaldessa de Barcelona i presidenta de l'AMB, Ada Colau, els alcaldes de Cornellà de Llobregat i Sant Cugat del Vallès, Antonio Balmón i Mercè Conesa, i, en representació de la Generalitat, Carles Sala, secretari d'Habitatge i Millora Urbana.

La presidenta de l'Observatori Metropolità de l'Habitatge de Barcelona i encarregada de presentar l'estudi, Carme Trilla, ha destacat que el seu objectiu és ajudar a analitzar objectivament la realitat d'un sector “complex i hostil” com és el de l'habitatge per buscar solucions als reptes que planteja. Reptes com el de l'encariment del preu dels lloguers al conjunt de l'AMB i amb més intensitat a la ciutat de Barcelona.

A tall d'exemple, Trilla ha destacat que amb dades del 2016 les famílies que viuen de lloguer a Barcelona paguen de mitjana 824 euros al mes, sis euros mes mensuals que els 818 que paguen de mitjana les que tenen una hipoteca. A més, el fet que els preus del lloguer i compra siguin pràcticament iguals fa que la propietat sigui el règim de tinença majoritari amb molta diferència.

La proliferació dels pisos turístics, la causa principal de l'encariment

Sobre les causes, tant Trilla com l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, han destacat que la proliferació d'habitatges d'ús turístic hi ha contribuït decisivament, però que hi ha altres factors “positius”, com per exemple el fet que la capital catalana cada cop aculli més persones que hi arriben per motius de feina o negocis, que s'han d'analitzar per buscar solucions concretes.

Segons l'estudi, un altre dels fenòmens derivats de l'increment dels preus del lloguer és que molts veïns de la capital catalana han de marxar del seu barri o de la mateixa ciutat quan han de canviar d'habitatge a la recerca de preus més baixos. Una tendència que s'ha accentuat els darrers anys quan Barcelona era una ciutat amb poca pèrdua de veïns per aquesta qüestió i que de retruc ha incrementat també el preu del lloguer als municipis de la corona metropolitana.

A falta de dades actualitzades, Trilla ha emfatitzat el problema que suposa l'encariment dels lloguers destacant que segons estadístiques dels principals portals immobiliaris, el preu dels habitatges de lloguer el 2017 se situava per sobre dels 1.000 euros mensuals a la ciutat de Barcelona, molt per sobre dels entre 600 i 800 euros que volen pagar les persones que busquen habitatge. Un preus que només poden afrontar famílies amb uns ingressos superiors als 2.000 euros mensuals i que cada cop obliga més gent a rellogar habitacions o compartir pis per poder seguir pagant el lloguer. "Ens hauríem de preguntar si aquest és el camí a seguir", ha alertat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article