El 85% de les persones ateses en el programa d’inserció laboral de Càritas no cobra cap prestació

Només el 13,8% dels contractes que s'han formalitzat a Catalunya durant aquest mes de gener són indefinits


Les persones amb un atur de llarga durada, amb càrregues familiars, amb una prestació d'atur apunt d'esgotar-se o, directament, sense dret a la prestació, són persones amb menys possibilitats d'inserir-se laboralment en l'actual sistema públic d'ocupació. Així, amb l'objectiu d'ajudar i acompanyar aquestes persones en la dura tasca que suposa la recerca laboral, Càritas va crear, l'any 2014, el programa ‘Feina amb Cor’. Una iniciativa que, fins a dia d'avui, ha ajudat a 3.000 persones a trobar feina tot i les seves condicions de vulnerabilitat.

Durant el mes de gener de 2018 s’han formalitzat a Catalunya 262.626 contractes de treball, d'aquests, només el 13,8% són indefinits. A més de l’elevada temporalitat que caracteritza el mercat laboral, amb la crisi s’ha accentuat la curta durada dels contractes, un dels factors més crítics de la precarització laboral.

Davant d'aquest escenari, Càritas Diocesana de Barcelona, exigeix als poders públics que no abandonin l'objectiu de plena ocupació i que el complementin amb polítiques d’ingressos mínims ja que, segons apunten des d'aquesta entitat, les persones necessiten “una estabilitat i tenir ben cobertes les necessitats bàsiques” per iniciar un procés de retorn al mercat de treball. Tanmateix destaquen la necessita que les persones disposin “d’un acompanyament personalitzat en la cerca de feina, flexible i molt professionalitzat”.

Malgrat el context de precarietat laboral, el projecte Feina amb Cor aconsegueix que el 70% de les persones que hi participen trobin feina. Fins i tot aquelles que porten molts anys sense treballar,  el 57% de les persones inserides portaven cinc o més anys a l’atur.

El 60% de les persones majors de 45 anys ha trobat feina amb el programa de Càritas

A més del temps a l’atur, un altre factor d’exclusió laboral és l’edat. Les dades del programa Feina amb Cor demostren que amb un acompanyament adequat el 78% de les persones d’entre 16 i 29 anys que han passat pel projecte troben feina, així com el 60% de les persones de més de 45 anys.

No tenir cap ingrés i no trobar feina durant un llarg període de temps suposa que moltes persones perdin l’esperança, cosa que acaba afectant la seva salut. Per això, en el darrer informe de Càritas “Vides Precàries”, ja es demanava un desplegament “més ràpid i àgil” de la Renda Garantida de Ciutadania, que ja s'ha aprovat.


 

 

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article