Més del 80% de les notícies analitzades pel Mèdia.cat fomenten la discriminació

Els periodistes sovint alimenten la xenofòbia, la islamofòbia, l’antigitanisme i l’aporofòbia, segons recull l’informe de l’Observatori del Discurs Discriminatori als Mitjans


Usar estereotips, descriure l’origen, el color de la pell, l’ètnia o la religió quan no són rellevants per a la informació, atribuir accions negatives als col·lectius de persones migrades o reproduir sense fer cap crítica el discurs de l’odi de les fonts. Més del 80% de les 162 analitzades per l’Observatori del Discurs Discriminatori als Mitjans del Mèdia.cat fomenten la discriminació.

A l’estudi que Mèdia.cat ha publicat coincidint amb el Dia la Discriminació Zero que se celebra aquest dijous, els experts constaten que els periodistes sovint fan una mala cobertura de la diversitat cultural i alimenten, de vegades sense voler-ho, la xenofòbia, la islamofòbia, l’antigitanisme i l’aporofòbia. En l’informe s’han analitzat les notícies aparegudes a La Vanguardia, El País, 20 minutos, NacióDigital, El Español, eldiario.es, TV3, La Sexta i Telecinco sobre la mort d’un dels implicats en els atemptats de Barcelona i Cambrils i sobre l’incompliment de l’acollida de refugiats per part de l’Estat espanyol, durant els mesos d’agost, setembre i octubre del 2017.

En general, doncs, destaquen pel percentatge de notícies valorades negativament de El Español i La Sexta, amb el 77% i el 71% respectivament. Nació Digital és el mitjà amb més bons resultats -però també és el mitjà que ha publicat menys peces periodístiques-, amb un 20% de tractaments positius i el percentatge de males pràctiques reduït (30%). Destaquen TV3, eldiario.es i 20 minutos per no tenir notícies positives, però moltes peces que recullen bones i males pràctiques.

Gràfica elaborada per Mèdia.cat

Ells i nosaltres, el biaix contra les persones migrades

La major part de les notícies analitzades sobre immigració hi ha una polarització ideològica: ells i nosaltres. A més, tot i que la majoria fan ús del terme “immigrant” per qualificar les 187 persones que van creuar les fronteres a Ceuta i Melilla, és preocupant per als autors de l’informe que s’usin altres denominacions, com “sense papers”, “assaltants” o “africans”, que condicionen la visió del lector sobre aquest col·lectiu.

A més, remarquen que, sovint, aquests substantius van acompanyats d’adjectius que qualifiquen les persones immigrades de forma negativa, com ara “il·legals”, “indocumentats”, “irregulars”, “forans” o “subsaharians”. De fet, també hi ha altres expressions lingüístiques que incideixen en una visió negativa. Així, detallen en l’informe, expressions com “pressió migratòria”, “immigració irregular” o “crisis de refugiats” s’usen sovint als mitjans i connoten negativament els protagonistes de les notícies.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article