Els “barracons” de lloguer es construiran al Gòtic, La Bordeta i Poblenou

Els 92 nous habitatges de Barcelona es destinaran a persones refugiades, gent jove i col·lectius en emergència habitacional


Les obres per als primers nous habitatges del programa d'Allotjament de Proximitat Provisional (Aprop) a la ciutat de Barcelona es licitaran aquest mes de març, segons ha anunciat l'Ajuntament. En una primera fase s'han seleccionat tres solars distribuïts per zones diferents, com la zona sud del Gòtic, a la Bordeta de Sants i al Parc i la Llacuna del Poblenou.

La tinenta d'alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, ha assegurat que les ubicacions seleccionades són on "més pateixen el fenomen de gentrifricació" i aquest ha estat un dels motius escollits. Aquests barracons de lloguer estaran acabats entre finals del 2018 i inicis del 2019 i l'objectiu és destinar-los a gent jove, gent gran, persones en situació d'emergència habitacional i també persones refugiades. Ortiz ha assegurat que la voluntat és que "hi convisquin diferents col·lectius de persones".

Les ubicacions d'aquests nous edificis que es basen en estructures prefabricades s'han presentat en el marc d'una trobada entre entitats i representants de les ciutats de Munic i Àmsterdam en què s'ha posat sobre la taula la idoneïtat d'alternatives en habitatge.

De fet, la ciutat de Barcelona s'emmiralla ara en un projecte que es desenvolupa a Munic en què es combina "persones joves i refugiades" en un mateix edifici, tal com ha explicat Ortiz. Segons la tinenta d'alcalde, aquesta "mixtura" és "interessant" a nivell de la "gestió d'espais", ja que els nous habitatges d'Aprop comptaran amb espais comuns i la voluntat és que els mateixos veïns "gestionin l'edifici".

La finca més petita que acollirà aquests habitatges és la dels números 8 i 10 del carrer Nou de Sant Francesc que comptarà amb tan sols 12 allotjaments, quatre de dobles i vuit de simples. L'edifici tindrà un hort urbà a la coberta i els baixos es destinaran a activitats comunitàries.

Per altra banda, a Sants s'hi instal·laran 40 allotjaments, 32 de dobles i vuit de simples. El solar seleccionat es troba al carrer Mossèn Amadeu Oller entre els números 17 i 21. A banda dels pisos, els baixos també seran per a activitats comunitàries, hi haurà una bugaderia compartida i la coberta serà verda.

Al Poblenou els edificis provisionals estaran al carrer Bolívia, entre els números 33 i 41. Comptarà també amb 40 pisos, 35 dobles i cinc simples. També tindrà els baixos per a activitats comunitàries i bugaderia compartida però, a més, es realitzarà un hort urbà a l'interior de la parcel·la.

Les entitats demanen que sigui una mesura “provisional”

La mesura ha tingut bona rebuda entre les entitats socials de la ciutat, sempre i quan sigui provisional. Així, per exemple, la presidenta de la Fundació Hàbitat 3, Carme Trilla, ha alertat que "s'ha d'evitar que això sigui vist com habitatges de segona, que no reuneixen les condicions exigibles", però que malgrat tot la iniciativa "ha de ser considerada com a bona".

De fet, el regidor d'Habitatge, Josep Maria Montaner ha recalcat que "en cap cas" aquests edificis substituiran les 66 promocions d'habitatge públic "tradicional" i ha anunciat que properament s'enllestirà un dels edificis al carrer Tànger.

Ortiz ha assegurat que la licitació de les obres serà aquest mes per tal que les obres puguin enllestir-se entre finals d'aquest 2018 i principis del 2019. Una vegada estiguin els edificis acabats, es realitzarà el concurs dels 92 pisos de la primera fase i comptaran amb un contracte de lloguer de sis anys.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article