Barcelona tindrà a l'estiu un nou centre d'assessorament per a la cura de les persones

El centre neix amb la voluntat de donar resposta a persones i famílies cuidadores, professionals i persones en situació de dependència


Barcelona comptarà amb nou centre d'assessorament per a la cura de persones a l'estiu. El servei estarà ubicat a l'edifici on es troba la seu del PAMEM, l'ens que gestiona els serveis sanitaris públics de l'atenció primària a la ciutat. El centre neix amb la voluntat de donar resposta a persones i famílies cuidadores, professionals i persones en situació de dependència. Es calcula que vuit de cada deu persones seran cuidadores en algun moment de la vida.

“Volem posar en valor la cura, una realitat històricament oblidada i infravalorada, malgrat ser una part central de la vida”, ha destacat la comissionada de Salut, Gemma Tarafa. De fet, el centre és una de les 68 accions que el consistori es va proposar tirar endavant abans del 2020 amb una inversió addicional de 59 milions d'euros durant tot el mandat.

Es calcula que a Barcelona una de cada quatre persones estan cuidant algun familiar o convivint amb necessitats especials d’atenció per motius de salut física o mental. Per això, el centre informarà, presencialment i telemàtica, sobre els recursos existents a la ciutat. També oferirà recursos d'ocupació i formació a les persones cuidadores i donarà suport jurídic i psicològic.

Alhora també vol ser un espai de trobar, en què els familiars, els professionals i les persones en situació de dependència puguin compartir, a través de tallers, xerrades i accions de difusió, les seves experiències. Així mateix, es procurarà que hi hagi coordinació i treball en xarxa entre els serveis de salut i els serveis socials de la ciutat. El centre començarà a treballar amb una primera etapa de sis mesos de pilotatge i es dotarà d’un comitè assessor de professionals i entitats per contrastar millores de funcionament i l’ampliació progressiva de funcions i serveis.

La feminització de les cures

Tal com ha recordat Tarafa, el 90% de la feina de cura a persones majors de 65 anys la fan familiars i altres membres de la xarxa relacional, que en la seva gran majoria són dones. A més, les dades constaten que del total de persones contractades a jornada parcial, el 18,6% són dones que tenen cura d’infants o persones adultes malaltes o en situació de discapacitat o dependència.

En aquest sector, així mateix, la presència de dones estrangeres és especialment elevada: les no comunitàries afiliades al sistema especial de persones ocupades en la llar són el 43,5% del total, enfront del 5,6% que representa aquest mateix col·lectiu en el conjunt d’afiliacions dels diferents règims de la Seguretat Social.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article