El Tribunal Suprem fixa en el 45% el mínim de discapacitat per obtenir la jubilació anticipada

La sentència beneficia, entre altres, les persones amb Síndrome de Down, talidomida o poliomielitis, sempre que la discapacitat “no hagi variat durant el temps suficient”


El Tribunal Suprem ha acceptat que aquelles persones que tinguin un mínim del 45% de discapacitat podran accedir a la jubilació anticipada, sempre que la seva diversitat funcional no hagi variat durant un temps suficient. La sentència beneficia tots els col·lectius inclosos al decret 1851/2009.

En concret, doncs, l'actualització dels barems afecta les persones amb discapacitat intel·lectual, paràlisi cerebral, Síndrome de Down, Síndrome de Prader Willi, Síndrome X Fràgil, osteogènesi imperfecta, acondroplàsia, fibrosi quística, malaltia de Wilson, trastorns de l'espectre autista, anomalies congènites de talidomida o seqüeles greus de poliomielitis.

Tal com expliquen des de Consell Espanyol per a la Defensa de les Persones amb Discapacitat i Dependència (CEDDD), que integra més de 5.000 entitats socials, el cas que ha donat lloc a la sentència és el d'una persona que té talidomida, una afectació des del naixement.

Així, el decret citat inclou ara uns barems que algunes de les persones no podien complir, tot i la naturalesa de la seva discapacitat, com és el cas de les persones amb talidomida. Ara, doncs, el Tribunal Suprem reconeix aquestes patologies o discapacitats que no han sofert cap evolució durant anys. “No ens trobem davant una revisió, sinó una actualització dels barems”, s'assegura a la sentència, però.

Des del CEDDD celebren la decisió perquè fins ara no es reconeixia la situació de molts treballadors amb diversitat funcional superior o igual al 45%, a qui no se'ls havia concedit la jubilació anticipada perquè no acreditaven haver treballat 15 anys des que se'ls havia diagnosticat la discapacitat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article