Els joves consideren “salvatge” viure a Barcelona per la combinació de lloguers alts i sous baixos

Un 27,5% dels nois i noies que viuen a la capital catalana estan a l'atur, una xifra inferior a la catalana, que és del 35,3%


El Consell de la Joventut de Barcelona (CJB) ha qualificat de “salvatge” per als joves viure a Barcelona si es tenen en compte les realitats de feines precàries i sous baixos i de lloguers alts que es donen actualment a la ciutat. La precarietat laboral queda determinada amb xifres com les que s'exposen a l'informe anual de l'entitat sobre l'estat de la joventut, que revelen que el 2016 només un 12% dels contractes signats per menors de 30 anys a la capital catalana va ser indefinit.

A aquest fet cal afegir-hi, per exemple, que un 27,5% dels joves que viuen a la ciutat estan a l'atur, una xifra, amb tot, inferior a la catalana, del 35,3%, i a l'espanyola, superior al 40%. La qüestió de l'ocupació és una de les que més preocupen al Consell de la Joventut de Barcelona (CJB), però a aquesta se n'hi suma una altra també complicada, com és la de l'habitatge. En aquest sentit, l'informe indica que actualment districtes com Ciutat Vella, Sarrià o Les Corts presenten preus de lloguer “superiors” als que hi havia durant la bombolla immobiliària dels 2000.

El diagnòstic de l'estudi subratlla, a banda, la "rigidesa del mercat de l'habitatge, el “poc pes” de l'habitatge protegit i el “dèficit” d'ajudes al lloguer.

La suma de feina precària i preus de lloguer alts donen lloc, segons el CJB, a una situació “d'abandonament” de la ciutat de molts joves, un “èxode urbà difícil de quantificar, però que ben segur tindrà conseqüències si no s'hi posa remei aviat”, alerten.

En l'aspecte laboral, l'estudi assegura que la precarietat entre les persones joves és un problema “estructural” que fa “molts anys que arrossega el país”, agreujat especialment com a conseqüència de la crisi, segons els autors. Un dels aspectes més greus que provoca aquest escenari, a parer de les mateixes fonts, és el fet que molts joves de la ciutat es veuen obligats a marxar a l'estranger a la recerca d'oportunitats laborals.

És per això que el CJB considera “especialment satisfactori” que l'Ajuntament hagi elaborat un programa específic per donar resposta a aquesta situació.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article