Sant Joan de Déu implanta el primer marcapassos sense cables a un menor d'edat

El dispositiu s'introdueix directament dins del cor i està indicat per pacients que no necessiten una estimulació cardíaca continuada


L'Hospital Sant Joan de Déu ha implantat per primer cop a l'Estat un marcapassos a una persona menor d'edat. Concretament, a una noia de 15 anys que patia un síncope per asistòlia, un trastorn cardíac que li provocava aturades del cor i pèrdues de coneixement de fins a 15 segons que posaven en perill la seva vida.

A diferència dels tradicionals, que s’implanten sota la pell del tòrax i que disposen de dos cables que s’han d’introduir per les venes fins al cor, els marcapassos sense cables són uns dispositius en miniatura de 0,3 cm3 de volum i de dos grams de pes que s'introdueixen directament dins del cor i que estan indicats per pacients que no necessiten una estimulació cardíaca continuada.

“Amb la col·locació d’aquest marcapassos busquem preservar les venes del pacient i evitar les complicacions que pot comportar la col·locació dels cables tant en el moment de l’implant com posteriorment”, assenyala Georgia Sarquella, cardiòloga de l'Hospital Sant Joan de Déu.

La Unitat d’arítmies de l’Hospital Sant Joan de Déu, únic centre de referència nacional per al tractament de les arítmies pediàtriques, visita anualment més de 2.500 nens per múltiples patologies.

Actualment la unitat implanta uns 20 marcapassos cada any i fa el seguiment a més de 100 nens portadors d'aquests dispositius.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article