Les dades que demostren que encara queda molta feina pendent per assolir la igualtat efectiva

L’Institut Català de les Dones recopila en un informe els principals indicadors de les desigualtats, “una realitat que alguns encara neguen”


En motiu del 8 de març, l’Institut Català de les Dones ha publicat el seu darrer dossier estadístic sobre la situació de la dona a Catalunya. L’informe recull els principals indicadors de les desigualtats entre homes i dones i constata que les diferències “encara són molt significatives”. “Queda molta feina pendent per assolir la igualtat efectiva”, es lamenten en el dossier, però reclamen posar en valor “una realitat que algunes persones encara neguen”, per tal de lluitar contra la discriminació.

Menys ocupació, però molta més formació. A Catalunya hi ha més d’un milió i mig de dones ocupades, 200.000 menys que homes. De fet, la taxa d’ocupació és del 48,7%, fins a deu punts menys que la dels homes. Les dones representen només el 31,4% dels càrrecs de direcció i gerència. Per branques d’activitat, els dones es dediquen majoritàriament al comerç i a la sanitat i els serveis socials. També la xifra d’atur és més elevada en les dones: un 55,8% enfront un 44,2% dels homes. També hi ha greus diferències en el sou. En concret, en les dones de més de 55 anys, aquesta diferència és de 10.417 euros de mitjana, i a mida que l’edat disminueix la diferència de salari també minva, però continua sent molt significativa. Aquestes diferències s’accentuen depenent del país d’origen i del nivell d’estudis. I, malgrat tot, les dones són majoria en qualsevol tipus de grau universitari i aconsegueixen graduar-se amb més èxit que els homes.

La feminització de la pobresa. La taxa de pobresa de les dones a Catalunya és del 25,4%, un punt i mig més que la dels homes. A més, les dones tenen més dificultats per arribar a finals de mes que els homes. Així mateix, durant el dia, les dones tenen més cura de la llar i la família que els homes: al migdia, per exemple, elles dediquen un 32% de les tasques del dia a aquestes activitats, mentre que només un 17% dels homes s’hi dediquen. Així, el temps dedicat de mitjana a la llar en les dones és de quatre hores, mentre que els homes hi dediquen només dues hores.

Les dones també tenen una percepció pitjor de la seva salut. Tot i que en general se senten satisfetes amb el seu estat de salut (el 80,7% ho estan, una xifra que ha augmentat any rere any), encara hi ha una diferència de cinc punts respecte la satisfacció dels homes. A més, el 34% d’elles diuen tenir algun dolor o malestar, mentre que els homes només ho afirmen en un 22% dels casos. També són elles més propenses a patir ansietat, una xifra gairebé deu punts superior que en els homes. Alhora, el 42% de les dones pateixen una malaltia crònica, enfront del 36% dels homes, una tendència a l’alça els darrers deu anys.

Una presència encara massa poc rellevant als mitjans. Les dones tenen una presència als informatius de només el 30%, en el millor dels casos. A les ràdios catalanes, aquesta presència no varia massa: és d’un 34% de mitjana. En els programes de debat televisiu, el programa que més presència té de dones és el Més 3/24, de TV3, amb un 44% i el que té menys és el Debat de La 1, amb un 23%. A la premsa escrita el percentatge es repeteix en el 23% i a la digital és del 34%.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article