8-M: el dia que les dones van canviar-ho tot

Centenars de milers de persones han omplert els carrers d’arreu del territori en una “jornada històrica” de vaga feminista


El moviment feminista va prendre els carrers de Catalunya aquest dijous. Aquest 8-M serà per a moltes el dia que les dones van aconseguir canviar-ho tot. Centenars de milers de persones van omplir els carrers d’arreu del territori. A Barcelona, s’hi van concentrar més de 200.000 persones; a Girona, s’hi van aplegar més de 8.000; i a Lleida les dones van tenyir els carrers de color lila en la manifestació més massiva que es recorda. Els sindicats i les entitats han qualificat el 8-M com una “jornada històrica”.

“Ja fa molts anys que es lluita, però cada vegada és més evident que les desigualtats s'han d'acabar”. Així resumia la Mercè Casademunt, una de les manifestants a la marxa feminista, l’esperar d’aquest 8-M a Barcelona, mentre centenars de milers de dones baixaven pel passeig de Gràcia cap a plaça de Catalunya. A les primeres files, el protagonisme era per a elles.

D’homes, però, també s’hi veien, a la manifestació. “Estic contenta que hi hagin molts homes perquè aquesta és una lluita de tots”, explicava l'Aurora. De fet, un dels homes assistents, Gonzalo, ha animat el moviment feminista a “fer soroll” i a reivindicar-se pels seus drets en una societat en la que els homes estan “mol mal acostumats”. “Això està bé perquè demostra que la gent s'està conscienciant. La unió sempre fa la força”, afegeix l'Aurora.

El moviment reclama el desplegament de polítiques d'igualtat “reals” per a una societat més justa i “lliure” de violència. En el seu manifest, la vaga feminista ha denunciat la “invisibilització” de la dona i ha assegurat que amb la vaga en sectors com les cures en la família i la societat es dona “visibilitat a una feina que ningú vol reconèixer, ja sigui a la casa, mal pagada o com a economia submergida”.

“Fem una crida a la rebel·lia i a la lluita davant l'aliança entre el patriarcat i el capitalisme que ens vol dòcils, submises i callades”, rebla el manifest. Les dones lamenten el paper de la dona en diferents àmbits de la societat, des dels relats que es donen als infants en relació a la igualtat de gènere i exigeix un model “lliure de valors patriarcals i imperialistes des dels primers trams educatius”. També denuncien el racisme de gènere o els atacs als col·lectius LGTBI. També en clau política, el moviment Vaga Feminista denuncia les agressions sexuals durant la jornada de l'1-O o els efectes del 155.

CCOO i UGT havien convocat aturades de dues hores per torn, mentre que els sindicats minoritaris –com la Intersindical-SCS, la CGT, la CNT o la IAC–i el majoritari a l'ensenyament, USTEC-STEs, han ampliat la convocatòria a 24 hores.

La lluita feminista desborda Girona

També a Girona la marxa feminista ha desbordat els carrers de la ciutat. Unes 8.000 persones, segons la Policia Municipal, han participat a la manifestació organitzada pels col·lectius de feministes autònoms a Girona en el marc del dia de la dona treballadora.

La concentració s’ha iniciat a la Plaça de Vi, on dones de la Colla Castellera Xoriguers de la Universitat de Girona han aixecat un castell i els promotors han llegit un manifest reivindicant que “la lluita del feminisme va més enllà del binomi home i dona” i que hi ha “moltes identitats silenciades”.

Per donar-hi veu, han llegit alguns textos escrits per dones que avui no podien ser-hi presents. Els assistents han cridat consignes com “Les dones sí que podem”, “Sense les dones no hi ha revolució” o “Si toquen a una, ens toquen a totes”. La marxa ha recorregut les principals artèries de la ciutat passant pel mercat del Lleó, el carrer Joan Maragall i han enfilat per la Gran Via Jaume I fins a Correus. Allà, han llegit un nou manifest assegurant que les dones estan constantment “exposades” i que la vaga és per denunciar aquest fet, però també la “precarietat i l'assetjament laboral”.

La ‘marea lila’ a Lleida

També milers de persones, 3.000 segons la Guàrdia Urbana i 8.000 segons l'organització, s’han manifestat aquesta dijous pels carrers de Lleida en defensa de la igualtat i contra la violència masclista en la mobilització feminista més multitudinària de la història de la ciutat. Les dones han esdevingut les protagonistes en aquesta acció de protesta, moltes amb peces de roba de color lila, tot i que també han estat molts els homes que s'han sumat a les reivindicacions del col·lectiu femení. La manifestació, convocada per la Marea Lila i que ha estat l'acte central de la jornada de vaga feminista d'aquest 8 de març a la capital del Segrià, ha arrencat a les sis de la tarda a la plaça Ricard Viñes.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article