Una de cada quatre persones grans hospitalitzades pateix delírium, un trastorn que genera confusió i agitació

Els experts del Parc Sanitari Pere Virgili avisen que es tracta d'un trastorn infradiagnosticat tot i tenir conseqüències greus per als pacients


Una de cada quatre persones grans hospitalitzades pateix delírium, segons ha indicat aquest dimecres el Parc Sanitari Pere Virgili amb motiu del Dia Mundial d’aquesta síndrome. Fins i tot en alguns recursos assistencials com la Unitat de Subaguts del Parc Sanitari Pere Virgili aquesta xifra arriba s'enfila fins al 40% dels pacients ingressats.

Malgrat l’alta prevalença d’aquest trastorn, que consisteix en un estat de confusió relacionat amb l’ingrés en un centre sanitari, els especialistes del complex sociosanitari alerten que està infradiagnosticat i que, en la majoria de casos, introduint mesures preventives senzilles i econòmiques, se’n podria evitar les greus afectacions en les persones hospitalitzades, així com l’important sobrecost d’uns 500 euros per ingrés.

El delírium és un estat de confusió que apareix de forma sobtada, habitualment arran d’un ingrés en un centre sanitari, i que es caracteritza per agitació, manca de concentració, desorientació i somnolència. “Encara que qualsevol persona pot desenvolupar delírium, l’edat avançada i la demència són els principals factors de risc”, explica la doctora Neus Gual, geriatra del Parc Sanitari Pere Virgili. A la Unitat de Subaguts d’aquest complex sociosanitari, on la majoria de pacients són d’aquesta tipologia, la prevalença de delírium arriba fins al 40%.

Segons Gual, l’element que desencadena aquest estat pot ser molt divers, des d’una pneumònia, un infart o un ictus fins a una infecció d’orina, deshidratació o un simple constipat. Les conseqüències d’aquest trastorn per als pacients són una major comorbiditat i mortalitat, així com més risc de deteriorament funcional i cognitiu, i un augment de la taxa d’institucionalització. La doctora assenyala que el Delírium també afecta els familiars i cuidadors, ja que "és una font d’estrès i sobrecàrrega”.

Mesures preventives

A més de les greus conseqüències per als pacients, el delírium representa una elevada despesa per al sistema sanitari. Es calcula que, de mitjana, el sobrecost aproximat de l’ingrés en un centre hospitalari d’un pacient amb aquest trastorn respecte a una persona hospitalitzada que no el pateix és de 500 euros. Aquesta despesa, segons la doctora Gual, es podria evitar, en bona part dels casos, amb l’aplicació, tant per part de la família com dels professionals sanitaris, de diferents mesures preventives molt senzilles i econòmiques. “Algunes d’elles són ambientals, com mantenir la il·luminació adequada de l’habitació, obrint persianes i cortines durant el dia, perquè el pacient diferenciï el dia de la nit; procurar l’ordre de la sala i retirar objectes que no siguin d’utilitat, o evitar sorolls innecessaris, sobretot durant la nit”, indica.

Una altra geriatra del Parc Sanitari Pere Virgili, la doctora Cristina Udina, assegura que altres estratègies útils són dirigir-se al pacient amb un llenguatge clar i senzill i un to de veu adequat, escoltar-lo sempre, no realitzar una cura específica sense explicar-l’hi prèviament i sol·licitar que col·labori. També és recomanable, segons apunta, realitzar activitats de reorientació, com recordar-li la data i l’hora, per la qual cosa, afegeix, són molt efectius els rellotges o els calendaris, i de mobilització, per tal que es pugui mantenir actiu, amb passejades, lectura, etc. i garantir-li una nutrició i hidratació adequades. “Aquestes mesures també són molt efectives en el tractament del delírium, ja que, encara que per solucionar-lo cal resoldre el factor desencadenant, redueixen la durada del trastorn i n’afavoreixen la seva reversió”, assenyala.

Per tal d’ampliar el coneixement sobre el delírium entre els professionals sanitaris i el públic general i posar en relleu la importància de la seva prevenció, detecció i tractament adequat, el Parc Sanitari Pere Virgili ha organitzat aquest dimecres un seguit d’activitats, coincidint amb el Dia Mundial d’aquesta síndrome. A banda del Parc, diversos centres catalans s’han adherit a la iniciativa, coordinada per la Societat Catalana de Geriatria, com el Parc de Salut Mar, Hospital de la Santa Creu i Sant Pau o l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article