Els estudiants es mobilitzen de nou contra els preus “abusius” de la universitat

Els sindicats exigeixen al Govern una baixada del 30% de les taxes universitàries i l'equiparació dels preus de graus i màsters


Un centenar d'estudiants s'ha concentrat durant aquest dijous davant la secretaria d'Universitats i Recerca i han tallat la Via Laietana des de les vuit del matí. Han exigit al Govern una baixada del 30% de les taxes universitàries i l'equiparació dels preus de graus i màsters. També han protestat pels “obstacles i les desigualtats” que pateixen, que, segons denuncien, “s'han agreujat” amb l'article 155. Asseguren que des de 2001 el preu de les matrícules ha augmentat un 143%. Els manifestants han lluit pancartes on es podien llegir lemes com ‘Aquests no són preus públics’ o ‘Defensem la pública!’.

També una desena dels estudiants s'han encadenat a l'entrada de l'edifici on s'ubica la secretaria d'Universitats i els Mossos d'Esquadra els han desallotjant. Posteriorment, han continuat les mostres de suport fora el cordó policial fins que, finalment, els estudiants han abandonat la zona i alguns han continuat les protestes, aquest cop per la llibertat dels presos i contra els escorcolls de l'Estat per l'1-O, a la plaça de Sant Jaume.

Un pacte per rebaixar els preus que no es concreta

En un comunicat, el Consell de l’Estudiantat de les Universitats Catalanes explica que, després d'haver-se reunit i mantingut contactes amb les diferents formacions polítiques, actualment el Parlament i la comunitat educativa estudiantil comparteixen l'equiparació de preus públics a la mitjana de l’EEES i que el finançament de l’estudiantat passi del 25% actual al 14,5%. Les mesures proposades pel Consell de l'Estudiantat és la rebaixa del 30% dels preus públics i l’equiparació dels preus de màster als preus de grau "que permetrà una correcta implementació de la reordenació acadèmica", coneguda popularment com el “3+2”.

Des del Consell de l'Estudiantat diuen que entenen i comparteixen que els estudiants puguin estar descontents amb les polítiques universitàries a causa de l’increment del 66% dels preus públics el curs 2012-2013, que és “una de les regions més cares de l’Espai Europeu d’Educació Superior“.

Per això, des del Consell consideren que és necessària la unitat en la comunitat universitària des dels equips de rectorat, sindicats del personal docent i investigador i del personal d’administració i serveis fins a la representació i el moviment estudiantil “per fer efectiva la rebaixa del 30% ens els preus públics i revertir l’infrafinançament que pateix el sistema universitari català fins equiparar-se a la mitjana de la OCDE de 1,22% del PIB”.

La reclamació per les beques salari

En aquest sentit, el Consell de l'Estudiantat reitera que comparteix les reivindicacions dels estudiants que avui s'han manifestat davant de la secretaria d’Universitats i Recerca i es comprometen, segons subratllen, a “lluitar en tots els espais per acomplir l’objectiu compartit”.

Així mateix, subratlla que l’accés a la universitat “no és la única barrera socioeconòmica” que tenen els estudiants, “sent una despesa més del cost de viure i estudiar”. Remarquen que el col·lectiu universitari “és majoritàriament vulnerable” perquè, segons apunta, no disposa de rendes pròpies i ser estudiant a temps complert dificulta la combinació laboral. Així, el Consell conclou que la necessitat “real” és un desplegament de beques salari pels estudiants amb rendes baixes que permeti pagar-los “l’habitatge, la mobilitat i emplenar la nevera de casa, entre d’altres”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article