Col·lectius a favor de l'accessibilitat es manifesten aquest dissabte per garantir el dret a la mobilitat

Una nova ordenança municipal per a les terrasses que compti amb la participació ciutadana és la principal reivindicació


La plataforma ciutadana Carrers per a Tothom ha organitzat per aquest proper dissabte 17 de març a les 12 del matí una mobilització al Passeig de Gràcia. Aquesta plataforma està integrada per diversos col·lectius com ECOM, que treballen conjuntament en favor de l'accessibilitat a l'espai públic i el dret a la mobilitat.

L’objectiu de la convocatòria és denunciar els retrocessos en accessibilitat en diferents àmbits a la ciutat de Barcelona -principalment en el cas de la nova ordenança de terrasses-, i defensar el paper de les persones amb discapacitat com a agent polític actiu.

L’ordenança de terrasses, una de les queixes centrals de la mobilització

Barcelona va aprovar l'any 2013 una ordenança de terrasses que incorporava aspectes per garantir l'accessibilitat als carrers i les places i per promoure l'adaptació dels establiments. Aquesta ordenança -que va entrar en vigor el gener de 2015- es va elaborar a través d'un llarg procés de negociacions i diàleg amb les entitats socials i veïnals. Tot i que segons el col·lectiu "era molt positiva en matèria d'accessibilitat", es va produir un grau d'incompliment del 56%. 

El passat desembre de 2017, l'Ajuntament de Barcelona -amb el suport de tots els partits excepte la CUP- i el Gremi de Restauració van presentar públicament un acord unilateral per reformar aquesta ordenança de terrasses actual i fer-la més "flexible". La plataforma, però, denuncia que aquesta "flexibilitat" va passar per "incomplir el marc normatiu d'accessibilitat i no comptar amb la participació ciutadana per consensuar la disposició de les taules a llocs singulars de la ciutat". Segons la plataforma, aquest fet "posa en perill drets fonamentals de les persones i pot crear un precedent per a l'incompliment de normatives d'accessibilitat". 

Les exigències de les entitats en matèria d’accessibilitat a l’ordenança de terrasses inclouen, entre d’altres, la garantia de l'ample de pas mínim als carrers i que es tingui en compte el flux de mobilitat a l'hora d'ocupar una part dels carrers; el respecte als elements que permeten les persones cegues i amb baixa visió orientar-se i circular per les ciutats amb autonomia i que cap establiment pugui eliminar els bancs per seure dels carrers i les places per tal de posar-hi una terrassa. 

És per això que les entitats que formen part de la plataforma s'han organitzat per recollir signatures i portar, així, una proposta d'ordenança consensuada pels moviments socials al plenari municipal de l'Ajuntament de Barcelona. Demanen que una nova ordenança de terrasses garanteixi sense excepcions el dret a l'accessibilitat, al descans, a l'espai públic i a la mobilitat de totes les persones de la ciutat. L'objectiu, diu la plataforma, "és aconseguir 15.000 signatures de persones empadronades a Barcelona majors de 16 anys". Aquest dissabte, durant la mobilització, també aprofitaran per recollir signatures.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article