La pressió ciutadana força Agbar a condonar part dels deutes de famílies en situació de vulnerabilitat

La mesura arriba només dues setmanes després que l’APE ocupés una de les seves oficines


L’empresa Aigües de Barcelona (Agbar) ha cedit finalment a la pressió ciutadana i ha decidit condonar part del deute acumulat a cinc famílies en situació de vulnerabilitat. A principis d’aquesta setmana algunes de les integrants de l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) van començar a rebre cartes de la companyia informant sobre la condonació de part del deute acumulat, que no inclou taxes com la de clavegueram o la de tractament de residus.

La notícia arriba només dues setmanes després que membres de l’APE ocupessin les oficines comercials d’Aigües de Barcelona al carrer Consell de Cent de Barcelona durant gairebé deu hores per tal d’exigir a la companyia la condonació total del deute de cinc afectades. Es tractaven de quantitats que es movien entre els 200 i els 1.100 euros.

A partir de l’entrada en vigor de la Llei 24/2015 contra la pobresa energètica (impulsada a través d’una ILP per l’APE, la PAH i l’Observatori DESC) s’han aconseguit aturar milers de talls a Catalunya. Tanmateix, la llei deixa en mans de les administracions públiques i les subministradores la responsabilitat de signar convenis de col·laboració perquè aquestes últimes assumeixin a fons perdut o amb grans descomptes les factures que les famílies en situació de vulnerabilitat no poden pagar.

Ara bé, segons denuncia APE, la signatura d’alguns convenis en matèria d’aigua "no havia aconseguit desbloquejar fins ara la condonació del deute acumulat per les famílies". Per aquest motiu, des del mes de juliol l’APE exigia a Aigües de Barcelona la condonació total d’aquestes quantitats sense resposta per part de la companyia. El dia de l’ocupació, però, la reivindicació va quedar sense resposta i Agbar es va excusar dient-los que, fins que l'administració local no fes un pas endavant, l'empresa no podia fer res al respecte.

En un moment en què la figura d’Agbar està sota el punt de mira de la ciutadania, coincidint amb una recollida de firmes per portar a consulta pública la possibilitat de retornar la gestió de l’aigua a Barcelona a mans públiques, Aigües de Barcelona ha acceptat la pressió ciutadana.

Encara no és suficient

No obstant això, APE denuncia que "encara queden pendents els conceptes de la taxa de clavegueram i la taxa metropolitana de tractament de residus". Per aquest motiu, l'aliança exigeix a Aigües de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona que es coordinin per tal d’extingir "d’una vegada per totes" el deute pendent.

A més, l'APE reclama a Aigües de Barcelona que aclareixi públicament quina ha estat la seva política a l’hora de dur a terme aquesta mesura, que compta amb greus carències pel que fa a transparència i claredat. Cal que Aigües de Barcelona expliciti quins han estat els criteris seguits per a condonar unes factures i no unes altres i quines famílies poden acollir-se a aquesta mesura.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article