Obertament demana “no criminalitzar les persones amb trastorns mentals” arran de casos com el de Berga

L'entitat assegura que la relació entre trastorn mental i violència només pot associar-se en alguns casos en què s'hi sumen altres factors de risc


L'entitat Obertament, que lluita contra l’estigma i la discriminació que pateixen les persones per raó de tenir alguna problemàtica de salut mental, ha reclamat “prudència” als mitjans i a les institucions a l'hora de tractar l'assassinat d'aquest dissabte de l'activista social de Berga, Manela Quesada, a mans del seu fill. A través d'un comunicat, ha demanat “no criminalitzar les persones amb problemes de salut mental vinculant-les a conductes violentes i reprovables”.

L'entitat ha assegurat que la relació entre trastorn mental i violència només pot associar-se en alguns casos en què s'hi sumen altres factors de risc i per aquesta raó ha subratllat que cal ser “responsables per tal de no emetre judicis precipitats”. A més, ha demanat als mitjans que “evitin qualsevol tipus de sensacionalisme i respectin el dret a la intimitat i a l'honor de les persones, especialment quan passen per un moment vulnerable i que té a veure amb la seva salut mental”.

Obertament, una entitat que lluita contra l'estigma de la salut mental, ha alertat que “la necessitat de l'actualitat de donar respostes immediates a successos complexos” pot fer caure “en prejudicis i generalitzacions injustes i perilloses”. En aquest sentit, ha advertit que “l'ús d'un imaginari estigmatitzador acaba causant més donar innecessari a les víctimes i les seves famílies”.

L'entitat ha mostrat el seu “condol i respecte” per la família de Manela Quesada, presidenta d'Asfam i directora del grup Horitzó.

Les entitats que dirigia Manela Quesada demanen “desvincular la malaltia mental dels actes violents”

El Grup Horitzó del Berguedà i Asfam Berga, entitats que dirigia Manela Quesada, també han demanat "desvincular la malaltia mental dels actes violents". A través d'un comunicat han demanat als mitjans de comunicació que “no es facin especulacions al respecte” i que es deixi “treballar a la justícia”. A més, han exigit a les administracions un “replantejament global dels recursos” que es destinen a aquesta problemàtica i en “la recerca de solucions imaginatives, com s'està fent en altres països”.

Tant el Grup Horitzó del Berguedà, una entitat dedicada a la inserció laboral de persones amb problemes físics i mental, com d'Asfam Berga, l'associació de familiars i amics de la salut mental, s'han compromès a continuar la tasca iniciada per Quesada. "Ara més que mai hem de lluitar contra l'estigma en salut mental i per la inserció laboral i social d'aquest col·lectiu", han subratllat. Les dues entitats coincideixen en el fet que “manquen recursos per tractar un problema tan complex” i han anunciat que lluitaran per aconseguir-los. A més, han fet una crida a la ciutadania del Berguedà perquè s'acostin a les entitats i donin suport a la seva tasca. I han manifestat el seu “dolor i suport” a la família de Manela Quesada. “Ha estat una gran sort comptar amb ella i treballar al seu costat”, han conclòs.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article