La Creu Roja instal·larà desfibril·ladors amb alerta d'emergència automàtica i autodiagnosi permanent

Els aparells faran una trucada al 061 en el moment que s'obri el dispositiu


La Creu Roja ha presentat aquest dimarts, juntament amb Philips i Vodafone, una iniciativa per distribuir en una gran majoria de municipis del territori català un nou model de desfibril·lador HeartStart, que incorpora la tecnologia específica d'Internet per primera vegada en aquest tipus d'aparells amb una alerta d'emergència automàtica i d'autodiagnosi permanent.

La intenció de la Creu Roja és reforçar la instal·lació d'aquests desfibril·ladors però sobretot implementar diferents cursos de formació sobre primers auxilis per “preparar, informar i sensibilitzar a la ciutadania sobre la importància de tenir coneixements bàsics sobre l'actuació davant d'una aturada cardíaca”.

L'estructura d’aquest projecte es basa en la instal·lació d’aquest nou servei de desfibril·lador extern automàtic (DEA), en la formació en primers auxilis, però també en la sensibilització, "perquè pugui arribar a la major part de la població la importància que tenen els primers auxilis".

El desfibril·lador HeartStart de Philips incorpora un nou sistema connectat amb el servei d’emergències de la Creu Roja que realitza una trucada al telèfon d’emergències 061 (SEM) en el moment en què s'obre el dispositiu per a la seva utilització. Immediatament envia la ubicació del dispositiu a través d'un geolocalitzador. El que volen és que "el temps d'atenció a la parada cardíaca es redueixi". Vodafone ha instal·lat una targeta SIM de màxima cobertura perquè l'alerta sigui immediata i automàtica, i el pacient no hagi de dependre de la cobertura o disponibilitat del seu telèfon mòbil.

Una altra nova incorporació que tenen aquests desfibril·ladors és un sistema anomenat ControlsYou. Aquest sistema fa de manera diària, setmanal i mensual autotests de comprovació de les funcions del desfibril·lador, fent una revisió constant de l'equip. Gestiona l'operativa del DEA, autoregula el funcionament de les bateries i verifica el calibratge dels elèctrodes.

Una formació adequada per usar els aparells

La formació que rep el personal que utilitza aquests aparells és de sis hores. Al 2017, la Creu Roja va formar unes 2.500 persones en cursos de formació i un total de 33.734 persones en cursos de primers auxilis. Argumenten que si hi haguessin més desfibril·ladors i més gent formada, es podrien salvar entre un 15% i un 20% més de vides cada dia.

Per això, l’organització impartirà cursos de formació a la població en general, empreses i organismes sobre l’ús del desfibril·lador. La Creu Roja ha exposat que les malalties cardiovasculars són la primera causa de mort en el món occidental i, entre aquestes, destaca la mort sobtada cardíaca, que necessita una intervenció immediata. També han destacat que el 50% de les morts per infart es produeixen al domicili o a la via pública.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article