Més de 2.000 persones omplen el Liceu en un espectacle d'artistes amb discapacitat

La gala, organitzada per Grupo SIFU, té l’objectiu de posar en valor les capacitats de les persones amb diversitat funcional

Més de 2.000 persones van omplir ahir al vespre la Sala Principal del Gran Teatre del Liceu per assistir a la gran cita anual de la ciutat de Barcelona amb l’art i la discapacitat. ‘La Nit més IN’ és el nom que rep la gala de la INtegració, la INclusió i la INterpretació, un espectacle de música i dansa organitzat per la fundació de Grupo SIFU que arriba aquest any a la seva tercera edició i que, per primera vegada i donat l’èxit de les edicions anteriors, s’ha obert a tota la ciutadania, exhaurint les entrades.

L’esdeveniment, protagonitzat per artistes amb discapacitat, pretén donar visibilitat a aquest col·lectiu. En línia amb la missió de la fundació, l’objectiu de La nit més IN és promoure la plena integració social i laboral de les persones amb discapacitat.

Amb la vocació de sensibilitzar a la societat, l’espectacle va reunir a artistes nacionals i internacionals amb diferents capacitats. Procedents de Portugal, Ritmos Urbanos va presentar IN-visibles, un espectacle de breakdance especialment creat per aquesta gala amb la participació de Speedy, un reconegut ballarí amb discapacitat física. La performance juga amb el factor sorpresa per fer reflexionar a l’audiència sobre el fet que només el 5% de discapacitats són visibles, a més de demostrar, a través de la dansa, que els límits que a priori pugui suposar una discapacitat són adaptables amb força de voluntat i amb la predisposició de tota la societat.

Cornel Hrisca-Munn, un bateria i baixista britànic d'origen romanès amb discapacitat física, i Oriol Saña, un dels violinistes professionals més actius de la seva generació, van protagonitzar la primera actuació musical de la nit amb la peça Sweet Child O' Mine, de la banda de rock Guns N' Roses. En els últims anys, en Cornel ha revolucionat la xarxa amb els seus vídeos interpretant cançons de rock amb el baix i la bateria, que toca amb els avantbraços aguantant les baquetes amb una cinta.

Toni Fernández, guitarrista invident, Hugo Flores Niubó, pianista amb Trastorn de l’Espectre Autista, Ángel Carmona, baixista amb discapacitat física, i Paula López, pianista amb discapacitat física, van ser els artistes nacionals de la nit. Van actuar en solitari o duet, a més de formar un sextet juntament amb Cornel Hrisca-Munn i Oriol Saña. El sextet, que es va formar especialment per aquesta gala, va suposar tot un repte per si mateix ja que els components, amb diferents capacitats i procedents de diferents països, van haver de treballar junts i assajar per separat.

La sorpresa de la nit la va donar la vocalista Gisela, que va pujar a l’escenari per retre homenatge a la cantant Camila Vargas interpretant la seva cançó Lo puedo conseguir. Vargas, que va morir l’any passat, va ser una de les protagonistes de l’última edició de La nit més IN i un exemple d’optimisme i lluita fins l’últim moment tot i haver patit un doble trasplantament pulmonar.

Un homenatge també als esportistes amb discapacitat

Un any més, la gala va voler posar el focus en les persones amb discapacitat i també en totes aquelles empreses, entitats i individus que amb el seu esforç ajuden a millorar la inclusió tant social com laboral d’aquest col·lectiu. Amb aquest objectiu, el president de Grupo SIFU i la seva fundació, Albert Campabadal Mas, va entregar el primer reconeixement de la nit a l’empresa LIDL per la seva contribució a la creació de llocs de treball per les persones amb diversitat funcional. D’altra banda, es va homenatjar la tasca dels 4.600 treballadors que conformen el centre especial de treball Grupo SIFU, amb presència a tot l’Estat.

L’esport també va estar present a la gala. El nedador menorquí Martí Riera va explicar en primera persona com es va convertir en el primer lesionat medul·lar en creuar els 37 quilòmetres que separen les illes de Mallorca i Menorca. L’esportista, que va aconseguir aquesta fita el passat mes de juliol amb el suport d’un beca de fundació del Grupo SIFU, no només és l’única persona amb discapacitat que ho ha aconseguit sinó que va marcar el segon millor temps de la història. “La meva idea era enviar un missatge a molta gent, demostrar que tots som capaços de fer grans coses”, va explicar.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article