Afers Socials nega que estigui fora de termini en cap de les sol·licituds de Renda Garantida

Des les 71.000 que s'han fet des de l'entrada en vigor de l'ajut, 12.000 estan resoltes i 6.000 més ho estaran abans del 15 d'abril


El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha negat aquest dimecres que estigui fora de termini en cap de les sol·licituds de Renda Garantida que hi ha hagut des de l'entrada en vigor de la llei que regula aquest ajut. El Departament surt així al pas de les crítiques que li fan els impulsors de la Iniciativa Legislativa Popular a partir de la qual es va aprovar la llei, segons els quals s'estan fent “maniobres” per retardar el pagament dels ajuts. Aquesta llei estableix que per a les sol·licituds que es van presentar entre el 15 de setembre, quan es va aprovar, i el 15 de novembre, l'Administració tenia cinc mesos per resoldre-les. Per a les sol·licituds presentades a partir del 16 de novembre, el termini és de quatre mesos. Afers Socials assegura que no s'ha vulnerat el dret de ningú.

Amb dades actualitzades a 15 de març, Afers Socials comptabilitza 71.000 sol·licituds des de l'entrada en vigor de la llei. D'aquestes, el 100% de les de setembre i octubre, i el 50% de les de novembre estan resoltes, segons s'assegura des del Departament. El 50% restant del novembre i tot el desembre estarà resolt com a molt tard el 15 d'abril. És a partir d'aquestes xifres que el Departament afirma que no està fora de termini.

De les 71.000 sol·licituds, 28.000 van ser descartades en el moment de la tramitació perquè ja es va veure que no complien els requisits. De les 43.000 restants, Afers Socials n'ha resolt 12.000, tot i que no dona xifres de quantes han estat aprovades i quantes no. Fins al 15 d'abril preveu resoldre'n 6.000 més.

En queden, doncs, 25.000, de les quals 14.000 tenen concertada la cita prèvia preceptiva. Segons s'indica des del Departament, el 85% d'aquestes cites es donen en un termini inferior a les quatre setmanes.

Sobre les sol·licituds que encara estan per resoldre, hi ha un 30% de requeriments, és a dir, de peticions d'informació i documentació addicional. Els requeriments s'envien per carta certificada i un cop el sol·licitant la rep disposa de 15 dies per respondre. Afers Socials afirma que totes seran resoltes.

A banda, des del Departament també s'explica que després de l'entrada en vigor de la llei de la Renda Garantida, la nòmina que es paga per aquest concepte ha absorbit els beneficiaris de l'anterior Renda Mínima d'Inserció. Així, s'ha passat d'onze milions d'euros mensuals a gairebé vint milions, que inclouen, doncs, els antics beneficiaris de la Renda Mínima d'Inserció i les sol·licituds aprovades de la Renda Garantida de Ciutadania.

També s'afirma que s'han contractat prop de 400 persones per fer front a les sol·licituds i als tràmits que comporten, que s'han afegit a les plantilles del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya (SOC) i de la Direcció General d'Economia Social.

Finalment, pel que fa a l'aprovació del reglament que ha d'impulsar la Comissió de Seguiment de la Renda Garantida, des del Departament es subratlla que cal un Govern per tirar-lo endavant, però s'afegeix que, amb tot, s'ha convocat i informat periòdicament les entitats socials que presumiblement en formaran part.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article