El Banc d'Aliments de Girona atén 1.500 persones menys per la reducció de l'atur i el retorn d'immigrants als països d'origen

Durant el 2017 l'ens va donar servei a 35.620 persones i va recollir 2.858 tones d'aliments, una dada similar a la registrada l'any anterior


El Banc d'Aliments de Girona va atendre 35.620 persones durant el 2017. Una xifra que suposa que van donar servei a 1.482 persones menys que el 2016, quan se'n van atendre 37.102. El president de l'entitat, Frederic Gómez, atribueix el lleuger descens, sobretot, a la disminució de l'atur i al retorn de molts immigrants als seus països. El banc va recollir durant tot l'any passat 2.858 tones d'aliments, una dada molt similar a la registrada l'any anterior amb 2.879. La tendència a la baixa és, segons els responsables de les federacions catalana i espanyola, generalitzada a tot l'estat. Malgrat això remarquen que el ritme és “molt lent”.

Aquest dimecres s'han reunit a la seu de l'ens a Girona per donar el tret de sortida a la celebració del 30 aniversari de la seva fundació, l'any 1988. El banc gironí es va obrir l'any 1988 i es va convertir en el segon de l'Estat espanyol. Per commemorar-ho, el proper mes de maig inauguraran un nou magatzem que els permetrà doblar la capacitat d'emmagatzematge. Tot i que encara no han tancat la memòria de l'any passat, el Banc d'Aliments de Girona ha fet aquest dimecres el primer balanç de 2017 coincidint amb la reunió del comitè executiu de la Federació Espanyola de Bancs de Aliments i de la direcció de la Federació Catalana de Bancs d'Aliments a la capital. Durant tot l'any passat, a Girona es van atendre 35.620 persones. Una dada lleugerament inferior als 37.102 registrats l'any 2016.

Gómez atribueix la situació, sobretot, a la disminució de l'atur i també al retorn de persones immigrants als seus països d'origen. En aquest sentit, diu que el perfil majoritari d'usuaris són persones de nacionalitat espanyola i afirma que no han notat un increment de pensionistes malgrat les precàries condicions que fa mesos que denuncien.

Una tendència a la baixa “generalitzada”

La tendència a la baixa és generalitzada. Així ho han constatat tant el president de la Federació Catalana de Bancs d'Aliments, Joan Vila, com el president de la Federació Espanyola de Bancs de Aliments, Nicolás Palacios. De fet, durant l'any passat a les quatre demarcacions es van atendre 211.263 persones davant de les 215.112 que es van beneficiar dels donatius l'any anterior.

Tant Vila com Palacios, però, apunten que el descens és molt lent i que, de fet, a nivell espanyol l'any passat hi va haver un lleuger repunt respecte del 2016. “Sembla que vol baixar una mica però molt a poc a poc”, ha remarcat Palacios.

Gairebé 3.000 tones recollides

Pel què fa a les tones recollides, a Girona durant l'any 2017 es van recaptar 2.858 tones de les quals se'n van distribuir 2.827 (el decalatge correspon a la diferència d'estocs que hi ha al magatzem entre principi i final d'any). Un dels punts àlgids va ser, precisament, la campanya del Gran Recapte, on es van aconseguir, amb l'ajuda d'uns 4.500 voluntaris, 484 tones de menjar, una xifra lleugerament superior a l'aconseguida l'any 2016. El nombre d'aliments recollits l'any passat és molt similar a la del 2016 (amb 2.879 tones) però Gómez ha insistit que enguany s'ha experimentat una millor qualitat dels productes i dels seus valors nutritius.

Un nou magatzem

El banc gironí va néixer l'any 1988 i des d'aleshores ha atès milers de persones. Per commemorar l'efemèride, s'ha programat un acte de celebració que tindrà lloc a principis de maig. L'objectiu és inaugurar el nou magatzem que ha arreglat l'entitat i que els permetrà doblar la capacitat d'emmagatzematge actual, amb un total de 1.800 metres quadrats de superfície.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article