Nou Operador Mixt d’Habitatge per lluitar contra els preus abusius de lloguer

La intenció de l’ens és construir un parc de més de 4.500 habitatges en 8 anys

El 42,7% de barcelonins es veuen obligats a destinar el 40% dels seus ingressos a pagar el lloguer


Més de 300.000 persones que viuen a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), el 16% del total, ja destinen més del 40% dels seus ingressos al pagament de les despeses de l'habitatge. Una xifra que s'eleva fins el 42,7% en el cas dels veïns de la ciutat de Barcelona que viuen de lloguer, una taxa que gairebé dobla la mitjana europea (27,8%). Així ho indica l’informe “L’habitatge a la metròpoli de Barcelona 2017”, que ha fet públic recentment l’Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona (O-HB).

Davant d’aquesta situació i amb la voluntat de fer-hi front, l’Àrea Metropolitana de Barcelona ha creat un nou operador metropolità, que ha anomenat Habitatge Metròpolis Barcelona, per ampliar l’oferta de lloguer assequible. “La voluntat d’aquest operador és ser capaços de construir les suficients unitats de pisos per poder influir en el preu del mercat de lloguer”, ha explicat el coordinador general de l'oficina tècnica de gerència de l'AMB, Eduard Saurina.

De fet, l’estudi de l’O-HB constata que els preus de l’oferta a la ciutat de Barcelona són clarament superiors als preus demandats i als dels contractes signats. El preu mitjà de les ofertes que duren menys de 25 dies és de 990€/mes, una xifra inferior als 1.300€/mes de la mitjana de l’oferta global. “L’escassa coincidència entre la gran proporció de demanda situada entre els 600€ al mes i els 800€ al mes, i la gran proporció d’oferta situada per sobre dels 1.000 euros mensuals, podria ser un indici de sostre en la pujada dels preus”, ha dit Saurina. Per això, l’Habitatge Metròpolis Barcelona  vol construir un parc de més de 4.500 habitatges en 8 anys.

Segons el coordinador, es tracta d’una iniciativa mixta, és a dir, alimentada per capital públic i privat on l’administració hi posa el sòl i l’empresa privada els diners per construir els habitatges. Saurina ja ha avançat que el concurs públic s’obrirà abans de l’estiu i preveuen disposar del fons econòmic cap a l’octubre.

Les primeres finques on es començarà a edificar seran un total de cinc repartides entre Montgat (dues), Sant Adrià del Besòs (dues) i Sant Boi (una). Els pisos tindran un lloguer de 750 euros i podran estar subjectes a subvencions de l’administració que podrien arribar a cobrir el 50% del cost del lloguer, ha explicat el coordinador.

Segons Saurina, l’objectiu d’aquesta iniciativa no és tan arribar a persones que viuen pobresa extrema sinó persones que poden afrontar un lloguer, però no de 1.000 euros. És per això que el contracte de lloguer anirà acompanyat d’un contracte social. La intenció, ha explicat, és “que pugui ser útil per les famílies que ho necessiten durant un temps” i ha destacat que “s’aniran fent revisions periòdiques de les situació de les famílies”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article