La lluita contra les màquines expenedores de menjar ràpid als hospitals

Salut aconsella prioritzar la fruita, les amanides, el menjar integral, l’aigua i altres begudes sense sucres afegits en aquests punts automàtics de venda


Oferir un missatge coherent en els centres sanitaris entre el que es recomana a les persones que s’hi atenen i el que es fa o s’ofereix en els seus serveis i instal·lacions. Aquesta és la premissa que ha dut l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) a recomanar als hospitals i centres de salut públics que, si ofereixen aliments i begudes en màquines expenedores, apostin per una oferta saludable.

En una carta adreçada als equips directius d’aquests centres, el director del Servei Català de la Salut (CatSalut) i secretari general en funcions del Departament de Salut, David Elvira, i el secretari de Salut Pública, Joan Guix, fan arribar el document ‘Recomanacions d’aliments i de begudes per a màquines expenedores (MEAB) en centres sanitaris’ perquè el tinguin present a l’hora de contractar el contingut d’aquests punts automàtics de venda, que poden arribar a ser una font alimentària més o menys habitual per a treballadors dels centres i per a acompanyants i familiars dels pacients.

Atès que els centres sanitaris, com a espais de promoció de la salut, de prevenció i d’atenció a la malaltia, han de ser exemplars en l’oferta d’alimentació saludable, aquesta guia recomana donar prioritat a la fruita (fresca, envasada a trossos, seca o dessecada), als bastonets, als entrepans i als sandvitxos preferentment de pa integral i a les amanides envasades. Pel que fa a les begudes, se suggereix donar prioritat a l’aigua, la llet, el cafè, el te i les infusions, i que els iogurts, les begudes i els sucs no portin sucres afegits.

D’aquesta manera, i seguint la màxima que per mantenir una alimentació saludable cal evitar aliments i begudes excessivament processats, amb massa sucre, sal i greixos saturats, el document especifica també quins productes no haurien d’estar a la venda en aquestes màquines: patates xips (i snacks similars, fregits o saltats), galetes, brioixeria, xocolatines, llaminadures i qualsevol altre aliment amb sucre afegit, com ara iogurts líquids, purés de fruita, batuts o begudes refrescants (de cola, de taronja, de llimona, etc.). Tampoc no hi hauria d’haver begudes isotòniques ni energètiques ni alcohòliques.

A banda d’animar a implementar aquestes recomanacions, el document també suggereix la conveniència d’eliminar la publicitat de les màquines expenedores i d’incloure-hi missatges que promoguin, de manera atractiva, una alimentació saludable.

Menjadors d’alimentació mediterrània i menjar sa a la feina

D’altra banda, cal recordar que, sovint, les persones que tenen cura dels pacients hospitalitzats han de passar estones llargues en aquests centres. En aquest sentit, i des de fa deu anys, tots els menjadors dels centres sanitaris públics de Catalunya estan acreditats amb el distintiu Amed, com a establiments de restauració promotors d’una alimentació mediterrània.

Per últim, i en relació amb el rol modèlic i el missatge de coherència esmentats, la missiva enviada per Elvira i Guix aprofita per recordar el contingut del tríptic Menjar sa i moure’s en reunions de treball, jornades i congressos, que recull recomanacions útils per fer més actius i saludables aquests esdeveniments. Entre d’altres, s’hi recomana prioritzar els aliments i les preparacions pròpies de l’àrea mediterrània, estacionals i de proximitat.

La clau d’una alimentació saludable

Una alimentació saludable es basa en el consum preferent d'aliments d'origen vegetal i mínimament processats. És a dir, són preferibles les fruites fresques, les hortalisses, els farinacis, els llegums, la fruita seca i l’oli d'oliva, i cal incorporar amb menor freqüència petites quantitats de peix, carns blanques i ous, així com llet, iogurt i formatge. La beguda principal ha de ser l'aigua.

No seguir aquestes recomanacions pot tenir com a conseqüència sobrepès, obesitat o diabetis tipus 2. De fet, un consum elevat, per exemple, de begudes ensucrades s'associa amb un risc més elevat de patir problemes de salut crònics, sobretot cardiovasculars i càncers.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article