La PAH exigeix ara que s’ampliï el cens de pisos buits per tota l’àrea metropolitana

La plataforma valora l’estudi, però assegura que “les dades arriben tard i són parcials” i ha d’incloure els grans tenidors i els pisos d’entitats financeres


L’Ajuntament de Barcelona va presentar aquest dimarts els primers resultats del cens de pisos buits a què es va comprometre en arribar al govern. En total, només el 1,52% dels habitatges són buits, un total de 3.609 pisos dels 36.817 inspeccionats en 17 barris de la ciutat. Ara, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) respon que les dades, tot i ser una reclamació històrica de les entitats socials, “arriben tard i són parcials” i s’haurien d’ampliar a tota l’àrea metropolitana.

En concret, asseguren que les xifres queden molt lluny de l’11% d’habitatges buits que l’Ajuntament de Barcelona va detectar en el darrer cens del 2011. Consideren que des d’aleshores s’ha viscut un retrocés en matèria d’habitatge, amb les reformes de la LAU, el Pla Estatal d’Habitatge o la suspensió de les “lleis garantistes” aprovades pel Parlament i suspeses pel Tribunal Constitucional, que no es reflecteix en el nou informe.

A més, des de la plataforma critiquen que el cens no té en compte els canvis soferts en la tinència dels habitatges, la majoria acumulat per les entitats financeres, provinents d’execucions hipotecàries, o de la compra d’edificis sencers per parts dels fons voltors i altres grans tenidors i empreses d’inversió.

Per tot plegat, consideren des de la plataforma que cal treballar per aconseguir “un cens dinàmic que no faci una fotografia fixa”, ja que no permetria dur a terme polítiques d’habitatge adequades. I recorden que a Barcelona hi ha hagut 2.519 desnonaments el 2017, el 85% en el lloguer, i “la xifra no disminueix”.

Així és com exigeixen que el cens d’habitatges buits s’ampliï a tota l’àrea metropolitana, per tal que es compleixi la funció social de la propietat i s’arribi a temps “de detectar qui és que ha acumulat l’habitatge buit abans que se’l vengui i afavoreixi la bombolla del lloguer”.

Alhora, també reclama que les entitats financeres cedeixin els seus pisos en desús, que els habitatges buits de particulars s’afegeixin a la borsa de l’habitatge públic de la ciutat i que s’inclogui al cens els pisos adquirits per grans tenidors que estan en procés de vendre’s, de reformar-se o de llogar-se “amb preus de luxe”. A més, demanen que als inquilins que hi visquin se’ls asseguri la prorrogació del lloguer. Alhora, reclamen que el cens de tota la ciutat finalitzi abans d’acabar el 2018.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article